Anslut oss

Sibirisk katt

Published

on

Sibirisk Katt huvudbild

Antingen så älskar man katter eller så avskyr man dem och föredrar hundar. Det förefaller som om det nästan inte finns något mellanting hos människor i deras åsikter om katter. Dock kan kanske denna artikel om sibiriska katter fånga båda lägers intresse. I denna artikel kommer vi att gå igenom allt ni behöver veta om sibirisk katt och allt som ni kanske inte visste att ni ville veta om sibirisk katt.

Sibirisk katt – kort historik

Sibirisk katt är, som namnet förtäljer, en katt som härstammar från Ryssland. Man känner inte till rasens ursprung, men det finns en teori om att katten fördes till Sibirien av nybyggare. Därefter utvecklade katten sina karakteristiska drag, antingen genom parning med vildkatter eller genom anpassning till Sibiriens klimat. Ett av den sibiriska kattens största karakteristiska drag är den vattenavstötande och täta pälsen. Rasens historia i Sverige är dock kort och den kom inte hit förrän på 2000-talet.

Sibirisk katt utseende

Bild på Sibirisk Katt

En sibirisk katt innehar en del likheter med norsk skogkatt och Maine Coon till utseendet. Sibirisk katt har en halvlång och vattenavstötande päls, samt en tjock underpäls. Dessa utseendemässiga kvaliteter är något som får de sibirisk katterna att likna de förenämnda två katt raserna. Den sibiriska kattens vinterpäls skiljer sig avsevärt från dess sommarpäls. På vintern har den en tjock päls i två lager, medan den på sommaren har en betydligt mer lätt och kort päls. Kattens fluffiga svans ser dock likadan ut året om. Sibirisk katt har även en stor krage från halsen till bröstet. Dessutom utgör katten ett muskulöst uttryck.

Personligheten hos en Sibirisk katt

Väsande sibirisk katt

En sibirisk katt har ett kärleksfullt och spralligt humör, likt den alltid går på uppåt-piller såsom Ksalol. Att tro att man ska ha en sibirisk katt inomhus utan att aktivera den kan man helt glömma bort. En sibirisk katt har ett mycket trevligt temperament, är lugn och sansad, samt passar perfekt till barnfamiljer. Katten har lätt att lära sig och tycker om att prata. En sibirisk katt kan vara något utav människans bästa vän.

Vård av Sibirisk katt

Trots en fantastisk stor päls hos sibiriska katter så blir pälsen inte tovig, men behöver trots det borstas för att den ska hållas ren och vacker. Sibirisk katt är därmed inte en svår katt ras att vårda. Det är dock viktigt att man aktiverar en sibirisk katt så att den får den motion som den behöver, då det är en katt som inte vill ligga still och vill sova 80% av tiden som ofta många andra katt raser gör. De har även en ovanligt lång förväntad livstid, betydligt längre än de hundår en vovve kan räkna med. Katter av den här rasen som bor inomhus kan leva upp till 20 år gamla.

Föda till sibirisk katt

När det kommer till kattfödan, är en Sibirisk katt inte särskilt annorlunda från andra raser. Det är dock ett djur som föredrar sin dagliga motion, så du behöver ha med det i tänket när du skall mata den. Det finns mängder med olika typer av kattfoder ute på marknaden, varav många passar en sibirisk katt. Kosten som din katt intar bör dock innehålla tre viktiga näringsämnen. Dessa skiljer sig inte från de vi människor behöver, utan består av kolhydrater, protein och fett. Det är således inte bra med kött- eller mejerisubstitut för din katt.

Mat för sibirisk katt

En kost för en sibirisk katt bör innehålla lite större mängder av dessa tre näringsämnen. Den som äger en katt av den här rasen kan berätta om hur mycket de rör på sig, vilket förbrukar energi. För att din sibiriska katt skall kunna dra full nytta av sina rörelsebehov, behöver de således ha tillgång till näring som tillåter dem att ha energi nog.

Det kan även tipsas om att du väljer ett foder som innehåller en god balans mellan Omega 3 och fettsyror. Det är nämligen dessa två komponenter som har en inverkan på din katts päls. Vill du ha en extra fluffig liten krabat, är det viktigt att kosten är rätt!

Uppfödning av Sibirisk katt

Sibirisk katt har inte så många år på nacken när det kommer till uppfödning i Sverige. Därför finns det nästan inga ärftliga sjukdomar som är typiska för rasen. Uppfödarna som avlar sibirisk katt har ett stort ansvar att hålla den naturliga rasen fri från ärftliga sjukdomar i framtiden, detta gör man genom att inte använda inavel emellan sibiriska katter. Detta gäller givetvis även de ägare som köper sibirisk katt. Att vara uppfödare av sibirisk katt gör att man också är registrerad uppfödare, vilket kostar lite extra när man köper katten.

Men det garanterar även att katten fått bästa vård från när den föds tills den säljs. Att tänka på som köpare är att en riktig kattuppfödare inte säljer en sibirisk katt efter tidigast tolv veckor från att den är född. Det är också viktigt att få bevis att katten har varit hos veterinär, för att gå igenom de klassiska kattsjukdomarna hos katter, såsom till exempel hjärtmuskelsjukdom och njurcystor. Den som bedriver en seriös avel av sibirisk katt är alltid medlem hos en av de många kattuppfödarföreningarna som finns.

Att köpa Sibirisk katt

Svensk valuta

När du ska köpa en sibirisk katt så är det viktigt att du väljer en uppfödare som är registrerad i en kattuppfödarförening. Då det kostar mycket pengar att köpa en sibirisk katt så är det viktigt att få ett bevis på att kattuppfödaren har haft kontroll av den sibiriska katten hos veterinär. Inför hemkomsten är det viktigt att man har det varmt och skönt de första två-tre dagarna så att den sibiriska katten hinner vänja sig vid sitt nya hem. Här nedan följer ett antal företag där man kan köpa sibirisk katt:

 •  Chuson-Ji, Lenita Jällhage, Stockholm
 • Frozen Tundra’s, Susanne & Per Bornestrand, Upplands-Bro
 • Himmines, Jenna Kårwik, Norrtälje
 • Landsnoras, Susanne Diepholtz, Stockholm
 • Lillängens, Kristin Hobert, Stockholm
 • Mantas, Ulla Ekelund, Västerhaninge
 • Milashka’s, Marie Hedrén, Stockholm
 • Norrgruvan’s, Anna Marinder, Stockholm
 • OneCorner Cat’s, Christina Nordin, Enhörna
 • Solberga Zafirs, Helén Danielsson, Stockholm
 • Starskys, Eva Dahlin, Stockholm
 • Tilskogens, Catarina Mossberg, Sigtuna
 • Voyakas, Amanda Hedrén, Stockholm
 • Ängsviolen’s, Susanne Andersson, Södertälje

Sibirisk katt pris

Köp av sibirisk katt

Sibirisk katt pris ligger emellan 11 000 – 13 000 kronor för en nyfödd kattunge, så det är inte direkt gratis. Ett sibirisk katt pris kan variera då prissättningarna sätts individuellt av uppfödarna. Är det en avelskatt så blir priset för en sibirisk katt givetvis dyrare. Men är det en sällskapskatt så blir priset på en sibirisk katt billigare, då den förmodligen är kastrerad. Vill man hitta ett bra sibiriskt katt pris, då rekommenderas att leta upp ett katthem, där det ofta finns katter för omplacering och då får man också betala mindre än ett ordinarie sibiriskt katt pris.

Summering

Sovande sibirisk katt

Sibirisk katt pris varierar från att man köper en katt som sällskapsdjur eller till avel. Sibiriska katter är enkla och energiska, samt väldigt kärleksfulla och sociala. Sibiriska katter älskar att röra på sig och springer gärna ute trots att man kan vara en innekatt. Att äga sibiriska katter är bra om man är allergisk mot katter då det sägs att man har mindre risk att få allergier av sibirisk katt. Det är ingen katt som bara ligger och sover så att äga en sibirisk katt innebär att det är full fart från dag ett.

 

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se