Anslut oss

Kött-, ägg- och mejerisubstitut i matlagning

Published

on

kött med grönsaker

Det finns massvis med alternativ på kött- och mejeriprodukter som du kan tillaga goda måltider med. Vegetabiliska och grönsaksbaserade substitut för djur-baserade produkter är mycket populära. I den här artikeln skall vi gå igenom några av dessa samt tipsa om vad de kan användas till.

Det växtbaserade ätandet

Man behöver inte vara vegan för att ha en sund och mer växtbaserad inställning till sin kost. Även om kött och mejeriprodukter må smaka riktigt gott, kan det ibland vara bra att fösa dessa åt sidan till fördel för en mer ”grön” måltid. Med detta syftar vi inte heller på sallader och dylikt, utan substitut för våra mest älskade kött- fågel och fiskrätter.

det finns mängder med alternativ för den som inte vill äta kött. Bland annat kan man i stället använda sig av Beoynd Meat och deras produkter, vilka bland annat har fått beröm från kändisar såsom Leonardo DiCaprio och Bill Gates. De använder sig av västbaserade substanser för att sedan smaksätta dessa med en köttarom, allt utan att inkludera några som helst djur i produktionen.

Beoynd Meat är dock bara ett av de företag som erbjuder den här typen av matprodukter. Vidare finns det även svenska producenter av veganska alternativ till kött såsom Hälsans kök. Här är ännu en gång växter involverade i framställningen av allt från substitut för kycklingfiléer och pulled pork.

Om du önskar tillaga en måltid med ägg i, finns det några alternativa vägar att gå för att inte låta de framtiden kycklingliven sättas i fara. Ägg är ett särskilt vanligt inslag i tex. bakning, dock inget krav. Om du har ett recept som kallar på ägg i säg din tårtsmet, kan du i stället vända dig till bikarbonat, bakpulver eller jäst. Alla dessa tre ingredienser ger volym i smeten utan att du behöver bruka dig av ägg.

Maränger på kikärter?

Ytterligare ett inslag på hur växter kan ersätta djur- och köttprodukter är vid tillagningen av maränger. Dessa delikata bakverk är som känt beroende av ägg. Dock kom man på för några år sedan att det fanns ett alternativ som även veganer skulle tycka om. Det handlar i det här fallet av kikärtspad.

Genom att koka upp kikärter kraftigt i lite vatten, kan du sedan ta denna mer eller mindre reducerade kikärtsbuljong och tillsätta socker samt lite syra. Om du sedan vispar ordentligt med en god dos kraft kommer du snart märka att blandningen i skålen börjar få en fast form. Den kan sedan delas upp till maränger och tillagas i ugn på samma vis som med med ägg i. Även smaken sägs vara förvånansvärt bra, trots att man brukat sig av en grönsak för att tillaga en sötsak.

Om du gillar att äta lite scrambled eggs till din frukost, men inte vill ta in de ständigt närvarande äggen, kan du här använda dig av tofu. Tofu är en mycket populär ingrediens i många olika typer av maträtter och kan även användas som substitut för köttingredienser. Om du tar och tillagar dina omrörda ägg med tofu i stället, kommer du märka att smaken blir riktigt bra. Tofu har nämligen mycket goda karaktärsdrag i att de absorberar kryddor på ett sätt som gör att det blir mycket smak i dem.

Majonnäs på soja

Sist men inte minst kan du även använda dig av vegetabiliska produkter för att tillaga majonnäs. Du behöver därmed inte använda dig av ägg eller andra djurbaserade ingredienser för att få en bra smak och krämig konsistens. I stället kan du vända dig till sojamjölk, gjord på sojabönor, för att få fram en riktigt välsmakande slutprodukt. Du kommer behöva få vispa lite hårdare, då sojamjölk är lösare till konsistensen än ägg. När du väl dock tagit dig igenom den slitsamma biten, kan du sedan smaksätta som du skulle med en vanlig majonnäs.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se