Anslut oss

Nya Xbox – En guide

Published

on

Nya XBox

Nya Xbox series X/S släpptes i november 2020 och var en efterlängtad uppdatering av den populära konsolen. Men vad är egentligen skillnaderna mellan nya Xbox och den förra versionen? I den här artikeln kommer vi titta närmare på nyheterna konsolen presenterar. 

Xbox den moderna spelkonsolen

Nya Xbox har bara funnits på marknaden i ett par månader, men den som hängt med ett tag vet att Microsofts produkt numer är en etablerad gigant bland konsolerna. Den första Xboxen släpptes 2001 och sålde 24 miljoner exemplar över världen. Xbox tog nästa steg med konsolen Xbox360 som släpptes 2005 och sålde hela 84 miljoner. Tredje generationens Xbox vid namn Xbox One släpptes 2013. Sju år senare i november 2020 släpptes nya Xbox Series X och Series S. 

Ryktena om nya Xbox tog fart 2018 redan och bekräftades samma år av Phil Spencer som är en högt uppsatt direktör på Microsoft gaming. Xbox har varit tydliga med att alla gamla spel ska fungera på de nya konsolerna. Xbox har även hållit priserna i konsekvens med sina tidigare konsoler.  Priset för nya Xbox Series X/S ligger på ungefär 5700 kr för X-serien och ca 3600 kr för S-serien.

Skillnaderna mellan nya Xbox och gamla Xbox

Om vi kollar lite närmare på skillnaderna mellan nya Xbox series X/S och Xbox One, så ser vi att uppgraderingen är på sin plats.  

Processor

Nya Xbox Series X/S har båda mycket starkare processorer än sin föregångare Xbox One. Nya Xbox Series X har en åttakärnig AMD Zen 2-processor där varje kärna har en prestation på 3.8 Ghz. S-serien har nästan samma processor med 3.6 Ghz prestation för varje kärna. Detta att jämföra med Xbox one vars åttakärniga processor presterade 2.3 Ghz i hastighet per kärna.

Grafik 

En klar förbättring för nya Xbox är de specialbyggda grafikkorten. X-seriens grafikkort är 1825 MHz med 52 beräkningsenheter som kan komma upp i hela 12 teraflop. S-seriens grafikkort är 1550 MHz med 20 beräkningsenheter som kan komma upp i fyra teraflop. Detta låter lite jämfört med X-serien men man ska komma ihåg att Xbox One som bäst kom upp i 1.4 teraflop. 

Joystick

Nya Xbox har kontroller som är lik den tidigare versionen som användes till Xbox One. Microsoft har tittat på att förbättra joysticken genom att anpassa den till fler olika typer av händer där man specifikt tagit hänsyn till mindre händer. Kontrollen har utbytbara batterier och kan även laddas. D-paden är ny och det finns en delningsknapp som skillnad från tidigare konsoler.

Design

Nya Xbox har en något annorlunda design, men hittar man en bra plats för den så smälter den in lätt i vardagsrummet. Xboxen är 15x15x30cm och är större än sin föregångare, en stor anledning till det är att de många nya processorerna innehåller en stor fläkt som ska kyla ned maskinen och hålla ned ljudet.

Minne

Nya Xbox kommer med ett 16GB GDDR7 RAM-minne, medan One X har 12 GB GDDR5 RAM-minne. Kollar man på lagringsutrymmet har den nya Xboxen utrustats med ett SSD-minne som är riktigt snabbt och smidigt. Trots att det inte är det största (1TB) så lyckas den läsa in och hoppa mellan stora spel snabbt vilket är en klar förbättring mot de tidigare HDD-minnena.

På den nya Xboxen kan du exempelvis pausa ett spel, hoppa över till ett annat och spela det, innan du hoppar till ett tredje spel. Man kan även lägga till minne genom att koppla in hårddiskar genom USB.

Varför ska du köpa nya Xbox istället för gamla Xbox?

Nya-XBox

Nya Xbox Series X är ett prestandamonster som inte bara har förbättrat allt man kunde klaga på med Xbox One. Den står sig riktigt bra även jämfört med konkurrenter som PS5. Nya Xbox har fantastisk prestanda både sett till minne, RAM-minne och ett grafikkort som borde kosta lika mycket som konsolen. I framtiden kommer många nya coola spel till den nya Xboxen och de är värda att smälla upp med den bästa prestandan.

Fördelar och nackdelar med nya Xbox

Den nya Xbox har hyllats för sin fantastiska prestanda. The Verge skriver att många av spelen har hälften så lång laddningstid om man jämfört med samma spel på den äldre versionen. Det mest återkommande klagomålet har varit angående designen och det icke avtagningsbara stället som håller konsolen stabil.

Tittar man på lagringsutrymmet är det helt klart generöst men för den som gillar många spel så kostar extra lagringsutrymme ganska mycket. Utöver det kan man klaga på att nya Xbox inte släppts med någon riktig monsterlansering av ett nytt spel. Halo väntas till exempel att lanseras under hösten 2021. 

Summering

Trots att Xbox One är en bra maskin som man nu kan få till ett bra pris, så är nya Xbox Series X framtiden. Sett till tiden det tog för Xbox att släppa en ny konsol kan du säkerligen känna dig nöjd med att investera i den nya konsolen. Den kan ses som konsolernas framtid. Xbox Series X har fantastisk prestanda, grafik, minneskort och lagring.

Laddningstiderna för spelen är mycket snabbare än på föregångaren, kontrollen är förbättrad och det kommer nya spännande spel. Vilken konsol som passar för dig beror på. Är du nöjd med att fynda en Xbox One så är det rätt läge nu. Vill du lägga dina pengar på framtidens konsol och den bästa prestandan är Xbox One det som gäller för dig. 

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se