Anslut oss

Teknik

Pinterest

Publicerad

on

Pinterest

Pinterest är en social webbsida och en samling av digitala anslagstavlor, där du kan ta del av inspirerande bilder och få idéer för egna projekt. Du kan även dela med dig av dina egna bilder. Här finns något för alla, men några exempel på kategorier som du hittar här är mode, inredning och matlagning.

I den här artikeln kommer du att få lära dig mer om vad pintrest är, hur du skapar ett konto och varför du ska använda Pinterest. Du kommer också att få veta hur många som använder Pinterest i Sverige och i hela världen. Du kommer dessutom att få koll på några vanliga Pinterest-termer som kan vara bra att känna till innan du skapar ett konto på sajten. 

Pinterest – vad är det?

Pintrest är ett socialt medium och en slags samling av digitala anslagstavlor, där du kan titta på andras bilder och ladda upp dina egna. När du bläddrar omkring på sidan är det i själva verket innehållet ur andras anslagstavlor som du tittar på. Det är användarna som bestämmer över innehållet på plattformen.

Bilderna finns organiserade under olika kategorier, för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter. När du sedan hittar något som inspirerar dig och vill spara kan du enkelt pinna dem genom att trycka på ”pin it”-knappen, och sedan skapa en anslagstavla där du kan samla bilderna. Du kan göra flera anslagstavlor, med olika teman. 

Du kan även kommentera andras material, men på Pinterest ligger tonvikten på att titta på bilder och spara det som intresserar en. De här bilderna, eller idéerna, kan du sedan använda som inspiration till ditt eget projekt. Om du skulle hitta några användare eller anslagstavlor med häftigt innehåll kan du följa dem och slipper således gå miste om något. 

Pinterest är ett amerikanskt företag skapat av Ben Silbermann, Paul Sciarra och Evan Sharp. Tjänsten som började utvecklas 2009 och slog sedan upp dörrarna i mars 2010. Efter nio månader hade de fått 10 000 användare. De utvecklade appar som var kompatibla med Apples enheter och det gjorde att de fick ännu fler användare. 

I augusti 2020 hade Pinterest över 400 miljoner användare som loggade in minst en gång i månaden. Idag är Pinterest den tredje största sociala onlinetjänsten, efter jättarna Facebook och Twitter. Det går bra för företaget, som 2017 värderades till tolv miljarder dollar. 

Pinterest finns som sagt även som app, vilket innebär att du smidigt kan ta del av hela deras utbud via din smartphone eller padda. Med hjälp av den kommer du åt dina anslagstavlor och alla bilder. 

Pinterest i Sverige

I Amerika var det 11,7 miljoner användare som besökte Pinterest under januari 2012. I Sverige var intresset inte lika stort till att börja med, för samma år fanns det bara 40 000 svenska användare. Några år senare, 2017, var det 17% av svenskarna som använde Pinterest. Året därpå var det 21% av alla svenskar som använder sig av internet som använde sig av Pintrest. Idag är det alltså var femte svensk internetanvändare som använder sig av Pinterest.

De flesta av Pinterest-användarna är kvinnor. Det dominerande åldersspannet är kvinnor mellan 26 och 35 år. Där är det hela 50% som använder Pinterest.

Pinterest vad är det

 

Hur skapar jag ett Pinterest-konto?

När du ska skapa ett konto på Pinterest går du först och främst in på Pinterests hemsida. Tryck sedan på ”Gå med”-knappen uppe i det högra hörnet. När du ska skapa ett konto på Pintrest kan du välja på om du vill registrera dig via Facebook, Google eller genom att ange din e-postadress och hitta på ett lösenord. Här är valet såklart ditt, men om du väljer att logga in med Facebook kan det vara bra att veta att du i så fall automatiskt kommer att logga in på Facebook när du loggar in på Pinterest.

När du sedan loggar ut från Pinterest är det alltid du samtidigt kommer att loggas ut från Facebook. Om du delar din dator med flera familjemedlemmar kan det därför vara att föredra att skapa ett konto via mejl och lösenord, för att ingen annan ska kunna komma in på dina sociala medier.

För att skapa ett konto med mejl och lösenord fyller du först i mejl, lösenord och din ålder i det första formuläret som dyker upp. Därefter kan du välja fem saker att följa, för att fylla upp ditt flöde. Välj mellan Pinterests kategorier och smalare ämnen. På så sätt får du redan från start ett flöde fyllt med intressanta pins.

Pinterest ordlista 

Det finns några begrepp som det kan vara bra att ha koll på, för att du ska få en smidig start på Pinterest. Här nedan förklarar vi begrepp som är lite udda och som kan vara svåra för nybörjare att förstå.

Pin – Bilderna på Pinterest kallas för ”pins”. De tillhör ett visst tema och syftar till att väcka inspiration hos betraktaren. Om du hittar en pin som du tycker är intressant kan du klicka på den för att spara den i en anslagstavla.

Det finns två olika sorters pins på Pinterest, dels vanliga pins som alla medlemmar kan ladda upp, dels ”Rich Pins”. Den senare typen läggs upp av företag för att marknadsföra och sälja produkter.

Pinna – Så brukar aktiviteten att samla pins på en anslagstavla kallas. För att hitta material till dina anslagstavlor kan du gå igenom flödet, som innehåller material från andra användares anslagstavlor. Annars kan du välja att ladda upp egna pins och pinna dessa till dina anslagstavlor. På Pinterest går det även att spara olika hemsidor i sina anslagstavlor. Du kan alltså spara allt du kan tänkas behöva till ditt projekt på samma ställe.

Hur gör man då för att pinna? Gå till bilden du vill pinna och tryck på knappen som det står ”Pin it” på. Svårare än så är det inte. För att göra en egen pin kan du trycka på plus-knappen längst ut till höger på tangentbordet.

Pinboard – Dina pins samlas på en digital anslagstavla, som på engelska kallas pinboard. Du kan skapa hur många anslagstavlor du vill och de kan innehålla hur många pins som helst. När du har skapar en anslagstavla får du välja om den ska vara offentlig, vilket gör den sökbar för de andra användarna på Pinterest, eller privat, vilket innebär att du är den enda som kan se anslagstavlan. Du väljer själv vad dina anslagstavlor ska heta och i vilka teman de ska kategoriseras in.

Flöde – När du loggar in på Pinterest kommer det att dyka upp ett flöde av pins eller bilder. Det är pins från Pinterest-användare och anslagstavlor som du följer. Genom att aktivt visa vad du är intresserad av, genom att följa saker du gillar, kommer sajten sedan att kunna fylla ditt flöde med pins som passar dig som handen i handsken.   

Pinner – En användare på Pinterest kallas för ”pinner”. En direktöversättning till svenska skulle kanske kunna bli den som pinnar, det vill säga väljer ut pins till sina anslagstavlor. Det är ett begrepp som Pintrest har hittat på själva för att beskriva sina användare. Det låter lite lustigt samtidigt som det ger en adekvat beskrivning på vad personer gör på Pinterest.

Profil – När du har registrerat dig på Pinterest får du en profil. Alla användare på sajten har egna profiler. På profilen kan du läsa hur många personen följer, hur många pins hen har och vilka anslagstavlor personen har. Om personen har lagt upp en profilbild kommer du att kunna se den i profilen.

Varför använda Pinterest?

Det finns många trevliga saker med att använda Pinterest. Till exempel skulle en pin kunna väcka nya tankar som sedan blir ett givande och utvecklande projekt. Här nedan listar vi några av de trevliga sakerna med Pintrest:

 • Hitta nya intressen.
 • Kom i kontakt med likasinnade.
 • Få inspiration till dina projekt.
 • Bli uppmuntrad av andra användare och uppmuntra dem tillbaka.  
 • Spara och organisera.

Hitta nya intressen

På Pinterest finns det en uppsjö av olika ämnen och pins. Förutom saker som redan intresserar dig kommer du sannolikt att kunna stöta på saker som du inte tänkt på skulle kunna intressera dig. Kanske får du syn på någon pin som inspirerar dig att testa på något helt nytt.

Kom i kontakt med likasinnade

Följ de anslagstavlor, ämnen och profiler du är intresserad av. På Pinterest kommer du att kunna komma i kontakt med personer som har samma intressen som du. Du kan till exempel lämna en kommentar på personens anslagstavla eller en specifik pin, för att starta en konversation.

Få inspiration till nya projekt

I dina anslagstavlor samlar du på dig pins eller idéer på olika teman. Dessa kan du ta avstamp i när du sedan ska skapa egna saker. Hämta inspiration från det andra gjort och se vad du själv kan åstadkomma.

Bli uppmuntrad

Om du märker att folk gillar dina pins och kommer med snälla kommentarer kommer du antagligen att bli glad. Den uppmuntran kan säkert leda till att du fortsätter med din kreativa hobby. Du kan även kommentera deras pins tillbaka och göra dem glada. Om det är en pin som inspirerar dig särskilt mycket, så dra dig inte för att berätta det för användaren som har lagt upp den. Det går dock att inaktivera kommentarer om man inte vill ha några.

Spara och organisera

Pinterest är ett smidigt verktyg för att organisera allt som inspirerar dig på samma ställe, det vill säga i dina anslagstavlor. Där kan du spara bilder, text och länkar till olika hemsidor. Du behöver alltså inte leta runt i olika mappar eller bokmärken, vilket kan vara väldigt skönt. Den energin kan du istället lägga på att realisera ditt nästa kreativa projekt.

Summering

Pinterest är en digital social plattform, med en mängd anslagstavlor eller pinboards. Pinterest startades 2010 och är den tredje största sociala medier-sidan efter Twitter och Facebook. I Sverige är det 21% av alla internetanvändare som använder Pinterest och totalt har de över 400 000 miljoner användare. Det är en populär social sida, och ett företag som det går riktigt bra för, då det värderas till hela tolv miljarder dollar. 

Det går snabbt och smidigt att skaffa ett konto på Pinterest. Tryck på ”Gå med”-knappen och välj om du vill logga in via Facebook, Google eller via mejl och användarnamn. Sedan är det bara att börja kolla igenom ditt flöde med inspirerande bilder, som här kallas pins.

När du hittar något du vill behålla trycker du på ”pin it”-knappen. Då hamnar bilden på din anslagstavla och där kommer du att kunna komma åt den senare. Du kan skapa hur många anslagstavlor du vill och de rymmer obegränsat med pins. Det är dessa pins som är i centrum på Pinterest, men det går även att gilla och kommentera andras pins och anslagstavlor. På Pinterest kommer du att kunna hitta ett brett utbud av ämnen och uppslag till projekt. Några exempel på kategorier är inredning, mode och matlagning.

Några anledningar till att använda Pinterest är att det skulle kunna vara ett sätt att hitta inspiration till ett projekt, nästan helt oavsett vad det är för slags projekt du vill göra. På Pinterest har du även chansen att lära känna människor som är intresserade av samma saker.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Teknik

Den bästa kylväskan för sommaren 2022

Publicerad

on

By

Glass i solen med texten: Bästa kylväskorna för sommaren 2022

Med våren kommer värmen och lusten att bege sig ut bland djur och natur. Den svenska förkärleken till solljuset för med sig en vandringslust, där all härlighet med de varmare temperaturerna skall tas in. Man kan dock gärna önska sig något nerkylande när solen gör sig alltför påmind. Således kommer vi här nedan att ge en lista på några av de bästa kylväskorna och boxarna för en solig vår- och sommardag.

Kylväskor för varmare tider

När vintermörkret har dragit sig tillbaka och solen gläntar på vår nordiska hemisfär är det hög tid att börja återvända till utelivet i Sverige. Vi svenskar kommer alltid att värdera solljuset tack vare de mörkare timmarna vi upplever vid slutet och början på varje nytt år. Även om skidåkning och vedeldade spisar är mysigt i sig, föredrar många hellre de årstider som erbjuder ljus och värme utomhus.

Dock har vi inte helt övergivit längtan till svalka och kyla även under sommaren. En kall dryck, en smarrig glass eller en skön fläkt är således alltid uppskattat i den värsta av sommarhettan. Att hålla allt kallt när man är ute och reser kan dock visa sig bli svårt. Har man inte en kyl i bilen eller en frys i miniatyr i handen, finns det en stor risk för att en ursprunglig kall dryck eller måltid sakta men säkerligen blir varm.

Därmed behöver man vidta de åtgärder som går för att få behålla saker och ting kallt. Här kommer en riktigt bra kylväska eller box in i bilden. Dessa artiklar är gjorda för att isolera allt kallt från varma element utifrån. Likt en termos håller vätskor varmt under vintern, kan en kylväska hålla saften kall under sommaren. Här nedan finner du nu en lista på några av de absolut bästa kylväskorna och boxarna för de varma årstiderna under 2022!

Kylväskor och boxar Bäst-i-Test

 • Arctic Tern Elecritc Cooler
 • Outwell Ecocool
 • Outwell Petrel
 • Arctic Tern Cooler Backpack

Arctic Tern Elecritc Cooler

arctic tern electric cooler box i grått

Som vi nämnde ovan skulle det vara bra att ha ett kylskåp i bilen under sommaren. Det här är mer eller mindre precis vad Arctic Tern Elecritc Cooler kan erbjuda. Den här kylboxen har en elektrisk komponent som erbjuder riktigt kalla temperaturer inuti. Den kan kopplas in i stort sett vart som helst, vilket även inkluderar eluttag i bilen.

Den här boxen rymmer upp till 30 liter, vilket ger dig gott med utrymme för att packa ihop en härlig picknic. Arctic Tern Elecritc Cooler är även ren från föroreningar, vilket gör bra för naturen. Priset på en sådan här produkt går på cirka tusenlappen för svenskar idag.

Outwell Ecocool

Outwell Ecocool är som namnet avslöjar en kylväska som håller allt inuti kallt. Med sin snygga design är den även en estetiskt snygg artikel att bära med sig. Lite på den tyngre sidan, får du plats med upp till 20 liter av kylvaror i den här väskan. Om du enbart reser med den tom, finns det goda möjligheter till att enkelt packa ihop din Outwell Ecocool, då den är designad att vikas ihop för transport. En annan stor fördel med denna produkt är att den är mycket billig. Du behöver vanligtvis inte lägga ut mer än 200:- för att få händerna på den.

Outwell Petrel

Här är ytterligare en produkt från Outwell. Den här gången handlar det dock inte om någon kylväska, utan i stället en box. Outwell Petrel är den utmärkta förvaringsboxen för allt du önskar ha kallt under längre resor. Skall du ut några dagar, kommer du få god användning av det rymliga innanmätet som får plats med upp till 35 liter av kylvaror.

Dessa hålls sedan mycket kallt tack vare den briljanta om än enkla designen på boxen. Det här är en av de tyngre kylboxarna på marknaden, då den utan något i väger upp mot 8 kg. Outwell Petrel-boxen är även ovanligt dyr, då du får lägga ut runt 1 700:- för att införskaffa en.

Arctic Tern Cooler Backpack

Arctic Tern Cooler Backpack i marinblått

Sist men långt ifrån minst har vi en kylväska kallad Arctic Tern Cooler Backpack. För den som talar god engelska, avslöjar namnet hur den här produkten är utformad. Det är alltså en ryggsäck som erbjuder kyla till dina mat- och dricksvaror under vandringsturen. Du får plats med upp till 20 liter av innehåll i den här väskan.

Utöver själva kylutrymmet, finner du även ett antal ytterfickor som kan husera mindre saker såsom godis eller en vandringskarta. Som den ryggsäck den är, är även Arctic Tern Cooler Backpack mycket lätt till vikten. Den här produkten är inte heller särskilt dyr. Som mest kommer du få betala cirka 250:- för att kunna bära med dig kylan ut i naturen.

 

Fortsätt läsa

Teknik

Solcellsfontän

Publicerad

on

By

Solcellsfontän huvudbild

Det finns få bättre sätt att beakta vatten porla fram än i en fontän. Ända sedan antiken har dessa konstellationer varit ett föremål för människans uppskattning. Dock har teknologin i dagens fontäner avancerat avsevärt jämfört med romarrikets gamla vattenkastare. Idag har det blivit alltmer populärt med fenomenet solcellsfontän.

I den här artikeln skall vi gå igenom vad en solcellsfontän är, varför de har blivit så populära samt var man kan köpa sig en! Låt en kaskad av vatten skölja fram i solljuset!

Vad är en solcellsfontän?

Solcellsfontän

Innan frågan om vad en solcellsfontän är, måste det först klarläggas vad som menas med ”fontän”. En fontän är i principen vatten som genom en mynning pressas fram för att skapa antingen en stråle eller ström. Teknologin kring fontäner har funnits i årtusenden. De moderna variationerna har allt som oftast en elektrisk pump installerad, vilken trycker fram cirkulerande vatten.

Det är så här en solcellsfontän fungerar. Dock tack vare solpaneler, är en fontän av den här varianten inte beroende av varken ett batteri eller en elektrisk ledning. Istället får den sin energi från solen. På så vis är solcellsfontäner naturvänliga i sitt brukande, samt kan sättas upp varhelst solen skiner.

Användningsområden

När det kommer till en solcellsfontän är de i sig själva inte direkt något ögongodis att titta på. De är inte stationära statyer eller skulpturer, och försöker inte vara en dekoration i sin utformning. De är designade för att vara effektiva i sitt syfte, att forcera fram vatten. På så sätt kan man säga att det inte är något pretentiöst i en solcellsfontän, då den överlåter allt vackert till vattnet de kastar fram.

Med tanke på att de kan flyttas runt obehindrat, kan man använda en solcellsfontän till mycket av de vattenrelaterade sysslor vi människor är i behov av. Utöver att de kan erbjuda lite svalka under varma sommardagar, kan de även användas som ett sprinklersystem för att vattna gräs och växter.

Solcellsfontäner har även blivit populärt hos fiskare, som använder dem för att bevara sina byten i solen. Man behöver inte längre bära med sig en hink med vatten, då fontänen håller fisken i gott skick tack vare sin ständiga ström av vätska.

En solcellsfontän kan även appliceras till en existerande, mer dekorativ fontän. På så sätt får man förmånen av att förse sin installation med naturvänliga kaskader av vatten, samtidigt som den ursprungliga designen består.

Vart kan man köpa solcellsfontäner?

Svensk valuta

Om man har lust att införskaffa sig en solcellsfontän, finns dessa att köpas i de flesta teknikaffärer. De är även ett populärt sortiment i större butiker som erbjuder trädgårdsartiklar. Självfallet sker det även en står försäljning av solcellsfontäner på nätet, där de största leverantörerna är några av de mer framstående nätbutikerna såsom Amazon.

Nedan kommer vi nu att lista ett antal solcellsfontäner som går att köpa i Sverige. De vi har valt ut varierar i pris, och finns att köpa på olika ställen runtom landet. Det får dock sägas att under dessa varma sommardagar som vi upplever idag, är efterfrågan på solcellsfontäner stor. Många butiker har sålt ut sina lager. Vill man ha en, får man vara snabb med inköpet!

Solcellsfontäner
 • LIUMY Fontänpump: Den här modellen av solcellsfontäner är en nätt liten sak att ha i sin trädgård. Den erbjuder upp till sex olika munstycken för önskad stråle, samt kommer med en flytande pump som kan läggas i en närliggande vattenkälla. LIUMY Fontänpump finns att köpas på Amazon.se och kostar för tillfället 209:-.
 • Pontec 43324: Pontec 43324 är en modell av solcellsfontäner som kommer med ett stativ. Detta höjer strålen högt över marken, och ger en större spridning på vattnet, vilket är att föredra om man söker att använda den som ett vattningssystem. Annars funkar den även bra som en kall dusch i sommarhettan! Finns att köpa på Conrad.se för ett pris på 850:-.
 • AISITIN Solreservoarpump: Det här är en modell som gör sig väl som fisktank och fågelbad. Den ligger lågt till marken, och förser sex olika vattenstrålar beroende på vilket munstycke man applicerar. AISITIN Solreservoarpump kommer även med ett inbyggt batteri utifall att solen skulle svika. Finns att köpa på Amazon.se för ett pris av 351:-.
 • Ankway Solenergisfontän: Ankway Solenergisfontän är en populär solcellsfontän hos barnfamiljerna. Tack vare dess låga hållning jämt med marken fungerar den väl som till exempel en hoppfontän för barnen att leka i. Den kan även användas som en fiskbehållare under varma dagar, och beröm för det ringa solsken som krävs för att den skall fungera! man kan köpa Ankway Solenergisfontän via Amazon.se, där priset ligger på 420:-.
Esotec Napoli
 • Esotec Napoli LED 101774: Det här är en av de lite mer exklusiva solcellsfontänerna på marknaden. Den kommer med ett ljus-system, och kan därmed användas som både en fontän som belysning under kvällningen. Vattenstrålarna kan regleras till önskad volym och höjd. Modellen finns att inhandla på Conrad.se samt i de flesta trädgårdsvaruhus runtom Sverige. Priset ligger p cirka 2 100:-.
 • UTOPB uppgraderad solreservoarpump: Den här modellen är en av de mindre, och mer ekonomiskt förlåtande, ute på marknaden. UTOPB uppgraderad solreservoarpump kostar enbart cirka 110:- och finns att köpa på Amazon.se samt diverse trädgårdsbutiker. Trots den ringa storleken, får man mycket för pengarna i den här solcellsfontänen!
 • Solreservoarpump, 2,2 W LIUMY: När det kommer till solcellsfontäner, är den här en av de mest populära som finns att köpa! Med en Solreservoarpump, 2,2 W LIUMY får man tillgång till sju olika munstycken. Den här modellen flyter även, vilket gör den till ett naturligt val för de som önskar cirkulera vattnet i sin pool. Priset är högst överkomligt, då den enbart kostar cirka 200:-. Finns likt så många andra att köpas på Amazon.se.

Svalka och underhållning i ett!

Flicka i vattenstrålar

Skall man väl åtnjuta lite kylande vatten under sommartiden, kan man lika gärna göra det på ett miljövänligt sätt. En solcellsfontän använder sig av den senaste teknologin i solpaneler för att eliminera elkonsumtion som en faktor, utan att lida i funktionaliteten. med dess många användningsområden, är det inte undra på att folk har blivit som tokiga i det senaste tillägget till sensationen kring fontäner!

 

Fortsätt läsa

Teknik

Kursk – Allt om ubåtsolyckan

Publicerad

on

By

Huvudbild Kursk

Den 12 augusti 2000 sjönk den ryska ubåten Kursk till botten av det norra ishavet. Vad som följde därefter har beskrivits som ett totalt misslyckande av den ryska staten såväl politiskt som militärt, vilket resulterade i att alla besättningsmän ombord på ubåten avled.

I efterhand har Ryssland, och främst nationens långvarige president Vladimir Putin, kritiserats kraftigt för insatsen under förlisningen. I den här artikeln skall vi diskutera vad som ledde till att Kursk sjönk, händelseförloppet och försöken att rädda dess besättning samt det politiska spelet bakom kulisserna.

Kursk Ubåt-olyckan – Historien bakom tragedin

Bild på förtöjd Kursk

Ubåten bar offentligt namnet K-141 Kursk. Den var av Antey-modellen, och drevs bland annat av en kärnkraftsreaktor. Tungt bestyckad med torpeder, var Kursk ämnad för strid. Det var dessa torpeder som i slutändan skulle resultera i att Kursk samt dess besättning förliste, och världens hittills största ubåtsolycka inträffade.

Kursk lämnade sin hemmahamn i Murmansk med en besättning på 118 män någon gång i början av augusti 2000 för att delta i en militärexercis till havs. Tids nog så anslöt sig ubåten till en större flotta på cirka 30 skepp, vars kurs ledde ut mot det Norra Ishavet. Väl där inleddes de övningar som planerats, och allt tycktes till en början gå väl.

Explosion

Cirka halv nio på morgonen den 12 augusti europeisk tid inträffade den första olyckan. En enorm explosion kunde höras av de närliggande ryska skeppen. Smällen registrerades även av en seismisk mätare belägen i Norge. Knappt två minuter efter den första incidenten, inträffade även en andra, den här gången än mer våldsam explosion.

Det var Kursk som hade drabbats ett katastrofalt missöde.

Enligt de rapporter och studier av händelsen som sammanfattades långt senare, har det fastslagits att orsaken till explosionerna var de torpeder som Kursk var bestyckad med. Dessa är målsökande torpeder av modellen 65-76. En av komponenterna som gör upp 65-76 är det mycket explosiva ämnet väteperoxid.

Det tros att en läcka i en av 65-76 torpederna iscensatte en brand, som tids nog antände resten av vapenförrådet. Detta orsakade den andra mer kraftigare smällen, och sände Kursk ner till havets botten.

Hur många dog i K-141 Kursk ubåt-olyckan?

Bild på sjunken ubåt

Av den fulla besättning på 118 man som lämnat det ryska fastlandet i augusti 2000 fanns inte en enda överlevare. Detta konstaterades av norska och brittiska dykare, som sju dagar efter förlisningen var de första att lyckas få tillgång till Kursk inre. De bekräftade vad som först fruktats. Alla officerare som sjömän hade avlidit.

Det var dock ingen snabb död för 23 av dem. Efter att Kursk väl lagt sig till vila på det Norra Ishavets botten, lyckades den delen av besättningen som överlevt explosionerna säkra ubåtens olika avdelningar. På så vis förhindrade de att vatten trängde in i deras avdelning vilken var belägen i bakänden på Kursk, och en kamp mot klockan tog vid.

Räddningsförsök

Efter att Kursk sjunkit, tog det en förvånansvärd lång tid för de andra skeppen som deltog i militärexercisen att kunna lokalisera ubåten. Detta berodde på att Kursk innan övningen inleddes hade avaktiverat den boja som skickas upp till ytan under en potentiell förlisning. Därav kunde den ryska flottan först inte hitta ubåten.

När väl Kursks position blev känd, inleddes en räddningsaktion som pågick i fyra dagar. Den ryska flottan hade tillgång till speciella fartyg ämnade för att rädda ubåtsbesättningar på botten av havet. Dock var dessa av en äldre modell och förlegade. Principen med hur dessa undsättningsfartyg fungerar är ganska så enkel i teorin, men visade sig omöjligt i praktiken.

Dykarklocka

En så kallad dykarklocka skickas ner, för att sedan fästas vid den sjunkna ubåtens tornlucka. Därifrån skall ubåtsbesättningen kunna öppna luckan inifrån ubåten, och följaktligen klättra in i dykarklockan som sedan åter först till ytan. Detta repeteras fram tills alla sjömän räddats från havets botten.

Dock lyckades de som opererade dessa dykarklockor från undsättningsfartyget aldrig få fäste på Kursks torn. Ryssland vägrade även acceptera hjälp från andra nationer. Utan ett funktionellt sätt att rädda Kursks besättning, lade sig de förlista sjömännen ner på ubåtens durk och försökte andas så lugnt som möjligt för att reducera syreupptaget.

De tjugotre män som överlevde de initiala explosionerna, tros ha avlidit under de nästkommande sju timmarna som följd av ytterligare en brand och slutligen syrebrist. Dock finns det vissa som tror att ett par män var vid liv i upp till tre dagar. En katastrof utan dess like i ubåtssammanhang förvärrades av den tillsynes helt likgiltiga attityden från den ryska regeringen.

Anhöriga fick inga svar

Strax efter att Kursk sjönk nådde nyheten det ryska fastlandet. Anhöriga till de besättningsmän ombord på ubåten sökte sig till representanter för den ryska flottan. Dock fick de inga svar på vad som försiggick, av varken flottan som regeringen.

De kommande dagarna väntade skaror av anhöriga förgäves på den minsta information om vad som hänt med Kursk och dess sjömän. Ett besök från Rysslands president Vladimir Putin resulterade i inget mer än ytterligare besvikelser och ilska riktad mot regeringens ineffektivitet.

Rapporter från dagarna följande förlisningen av Kursk avslöjar bland annat att en moder till en av sjömännen ombord tvingades sövas ner. Detta efter att hennes ilska upplevdes som ”uppvigling” av de tjänstemän som närvarade under ett av informationsmötena.

Politiska spelet bakom Kursk ubåt-olyckan

Bild på rysk flagga

Varför tillät inte Ryssland andra nationer att hjälpa till? Tidigt in i räddningsoperationen insåg den ryska flottan att de med egen kraft skulle få det mycket svårt att nå fram till Kursks besättning. Både Norge och Storbritannien hade vid det laget ställt sig till Rysslands förfogande, och erbjöd att komma till undsättning.

Dock avvisades alla dessa erbjudanden av den ryska staten. Putin hade ingen som helst lust att söka hjälp hos andra nationer. Anledningarna till detta beslutet är många. Dock finns det vissa faktorer som stor ut mer än andra till varför Ryssland betackade sig hjälp utifrån.

En fråga om image

Först och främst fruktade den ryska regeringen att de skulle framstå som svaga om de själva inte klarade av att rädda Kursks besättning. År 2000 då olyckan inträffade var det bara cirka nio år sedan som Sovjetunionen föll. Ryssland som nation kände sig tvungna att visa upp ett starkt och enat yttre för omvärlden. Att gå till sina tidigare fiender och be om hjälp kom inte på tal.

En av ursäkterna som Ryssland även tog till, var att de sade sig frukta infiltratörer i samband med en multinationell räddningsoperation. Spioner kunde med enkelhet ta sig in i landet, för att därefter få tillgång till hemliga militära och politiska dokument, sades det.

En nationell tragedi

Bild på minnesmonument över Kursk

Förlisningen av Kursk och besättningens bortgång har sedan olyckan bestått som ett skamligt ärr på Vladimir Putins regim. Det faktum att den ryske ledaren spenderade sina första dagar efter förlisningen på semester har inte gjort mycket för att bättra på bilden av hans agerande.

Folkhjärtat värker hos den ryska befolkningen närhelst Kursk-incidenten nämns. Det är en av de punkter som används för att öppet kritisera regeringen än idag. Minnet av K-141 Kursk och hennes olycksaliga sjömän lever vidare i såväl den ryska kulturen som i den politiska debatten.

Åren följande Kursks sista sjöfärd bogserades ubåten i turer till land. Där en närmre studie av det rostade vraket kunde utföras. Ett minnesmonument restes den 26 juli 2009, och utgörs av det Kursks ubåtstorn. Av de 118 besättningsmännen kunde slutligen 94 kroppar hämtas upp från havets botten. 90 av dessa identifierades, och överlämnades till deras respektive anhöriga.

Sjömanslivet har genom tiderna varit synonymt med hårt arbete, havets obarmhärtiga skönhet och en vattengrav. Att ta färd över vågorna mot väntande farhågor är seglarens öde. Männen av Kursk kan vila i gott sällskap av likasinnade själar, som genom historiens gång mött sitt livs ände i havets omfamning.

 

Fortsätt läsa

Underhållning

Managed By Bastaprylar.se