Anslut oss

Pinterest

Published

on

Pinterest

Pinterest är en social webbsida och en samling av digitala anslagstavlor, där du kan ta del av inspirerande bilder och få idéer för egna projekt. Du kan även dela med dig av dina egna bilder. Här finns något för alla, men några exempel på kategorier som du hittar här är mode, inredning och matlagning.

I den här artikeln kommer du att få lära dig mer om vad pintrest är, hur du skapar ett konto och varför du ska använda Pinterest. Du kommer också att få veta hur många som använder Pinterest i Sverige och i hela världen. Du kommer dessutom att få koll på några vanliga Pinterest-termer som kan vara bra att känna till innan du skapar ett konto på sajten. 

Pinterest – vad är det?

Pintrest är ett socialt medium och en slags samling av digitala anslagstavlor, där du kan titta på andras bilder och ladda upp dina egna. När du bläddrar omkring på sidan är det i själva verket innehållet ur andras anslagstavlor som du tittar på. Det är användarna som bestämmer över innehållet på plattformen.

Bilderna finns organiserade under olika kategorier, för att du lätt ska kunna hitta det du letar efter. När du sedan hittar något som inspirerar dig och vill spara kan du enkelt pinna dem genom att trycka på ”pin it”-knappen, och sedan skapa en anslagstavla där du kan samla bilderna. Du kan göra flera anslagstavlor, med olika teman. 

Du kan även kommentera andras material, men på Pinterest ligger tonvikten på att titta på bilder och spara det som intresserar en. De här bilderna, eller idéerna, kan du sedan använda som inspiration till ditt eget projekt. Om du skulle hitta några användare eller anslagstavlor med häftigt innehåll kan du följa dem och slipper således gå miste om något. 

Pinterest är ett amerikanskt företag skapat av Ben Silbermann, Paul Sciarra och Evan Sharp. Tjänsten som började utvecklas 2009 och slog sedan upp dörrarna i mars 2010. Efter nio månader hade de fått 10 000 användare. De utvecklade appar som var kompatibla med Apples enheter och det gjorde att de fick ännu fler användare. 

I augusti 2020 hade Pinterest över 400 miljoner användare som loggade in minst en gång i månaden. Idag är Pinterest den tredje största sociala onlinetjänsten, efter jättarna Facebook och Twitter. Det går bra för företaget, som 2017 värderades till tolv miljarder dollar. 

Pinterest finns som sagt även som app, vilket innebär att du smidigt kan ta del av hela deras utbud via din smartphone eller padda. Med hjälp av den kommer du åt dina anslagstavlor och alla bilder. 

Pinterest i Sverige

I Amerika var det 11,7 miljoner användare som besökte Pinterest under januari 2012. I Sverige var intresset inte lika stort till att börja med, för samma år fanns det bara 40 000 svenska användare. Några år senare, 2017, var det 17% av svenskarna som använde Pinterest. Året därpå var det 21% av alla svenskar som använder sig av internet som använde sig av Pintrest. Idag är det alltså var femte svensk internetanvändare som använder sig av Pinterest.

De flesta av Pinterest-användarna är kvinnor. Det dominerande åldersspannet är kvinnor mellan 26 och 35 år. Där är det hela 50% som använder Pinterest.

Pinterest vad är det

 

Hur skapar jag ett Pinterest-konto?

När du ska skapa ett konto på Pinterest går du först och främst in på Pinterests hemsida. Tryck sedan på ”Gå med”-knappen uppe i det högra hörnet. När du ska skapa ett konto på Pintrest kan du välja på om du vill registrera dig via Facebook, Google eller genom att ange din e-postadress och hitta på ett lösenord. Här är valet såklart ditt, men om du väljer att logga in med Facebook kan det vara bra att veta att du i så fall automatiskt kommer att logga in på Facebook när du loggar in på Pinterest.

När du sedan loggar ut från Pinterest är det alltid du samtidigt kommer att loggas ut från Facebook. Om du delar din dator med flera familjemedlemmar kan det därför vara att föredra att skapa ett konto via mejl och lösenord, för att ingen annan ska kunna komma in på dina sociala medier.

För att skapa ett konto med mejl och lösenord fyller du först i mejl, lösenord och din ålder i det första formuläret som dyker upp. Därefter kan du välja fem saker att följa, för att fylla upp ditt flöde. Välj mellan Pinterests kategorier och smalare ämnen. På så sätt får du redan från start ett flöde fyllt med intressanta pins.

Pinterest ordlista 

Det finns några begrepp som det kan vara bra att ha koll på, för att du ska få en smidig start på Pinterest. Här nedan förklarar vi begrepp som är lite udda och som kan vara svåra för nybörjare att förstå.

Pin – Bilderna på Pinterest kallas för ”pins”. De tillhör ett visst tema och syftar till att väcka inspiration hos betraktaren. Om du hittar en pin som du tycker är intressant kan du klicka på den för att spara den i en anslagstavla.

Det finns två olika sorters pins på Pinterest, dels vanliga pins som alla medlemmar kan ladda upp, dels ”Rich Pins”. Den senare typen läggs upp av företag för att marknadsföra och sälja produkter.

Pinna – Så brukar aktiviteten att samla pins på en anslagstavla kallas. För att hitta material till dina anslagstavlor kan du gå igenom flödet, som innehåller material från andra användares anslagstavlor. Annars kan du välja att ladda upp egna pins och pinna dessa till dina anslagstavlor. På Pinterest går det även att spara olika hemsidor i sina anslagstavlor. Du kan alltså spara allt du kan tänkas behöva till ditt projekt på samma ställe.

Hur gör man då för att pinna? Gå till bilden du vill pinna och tryck på knappen som det står ”Pin it” på. Svårare än så är det inte. För att göra en egen pin kan du trycka på plus-knappen längst ut till höger på tangentbordet.

Pinboard – Dina pins samlas på en digital anslagstavla, som på engelska kallas pinboard. Du kan skapa hur många anslagstavlor du vill och de kan innehålla hur många pins som helst. När du har skapar en anslagstavla får du välja om den ska vara offentlig, vilket gör den sökbar för de andra användarna på Pinterest, eller privat, vilket innebär att du är den enda som kan se anslagstavlan. Du väljer själv vad dina anslagstavlor ska heta och i vilka teman de ska kategoriseras in.

Flöde – När du loggar in på Pinterest kommer det att dyka upp ett flöde av pins eller bilder. Det är pins från Pinterest-användare och anslagstavlor som du följer. Genom att aktivt visa vad du är intresserad av, genom att följa saker du gillar, kommer sajten sedan att kunna fylla ditt flöde med pins som passar dig som handen i handsken.   

Pinner – En användare på Pinterest kallas för ”pinner”. En direktöversättning till svenska skulle kanske kunna bli den som pinnar, det vill säga väljer ut pins till sina anslagstavlor. Det är ett begrepp som Pintrest har hittat på själva för att beskriva sina användare. Det låter lite lustigt samtidigt som det ger en adekvat beskrivning på vad personer gör på Pinterest.

Profil – När du har registrerat dig på Pinterest får du en profil. Alla användare på sajten har egna profiler. På profilen kan du läsa hur många personen följer, hur många pins hen har och vilka anslagstavlor personen har. Om personen har lagt upp en profilbild kommer du att kunna se den i profilen.

Varför använda Pinterest?

Det finns många trevliga saker med att använda Pinterest. Till exempel skulle en pin kunna väcka nya tankar som sedan blir ett givande och utvecklande projekt. Här nedan listar vi några av de trevliga sakerna med Pintrest:

  • Hitta nya intressen.
  • Kom i kontakt med likasinnade.
  • Få inspiration till dina projekt.
  • Bli uppmuntrad av andra användare och uppmuntra dem tillbaka.  
  • Spara och organisera.

Hitta nya intressen

På Pinterest finns det en uppsjö av olika ämnen och pins. Förutom saker som redan intresserar dig kommer du sannolikt att kunna stöta på saker som du inte tänkt på skulle kunna intressera dig. Kanske får du syn på någon pin som inspirerar dig att testa på något helt nytt.

Kom i kontakt med likasinnade

Följ de anslagstavlor, ämnen och profiler du är intresserad av. På Pinterest kommer du att kunna komma i kontakt med personer som har samma intressen som du. Du kan till exempel lämna en kommentar på personens anslagstavla eller en specifik pin, för att starta en konversation.

Få inspiration till nya projekt

I dina anslagstavlor samlar du på dig pins eller idéer på olika teman. Dessa kan du ta avstamp i när du sedan ska skapa egna saker. Hämta inspiration från det andra gjort och se vad du själv kan åstadkomma.

Bli uppmuntrad

Om du märker att folk gillar dina pins och kommer med snälla kommentarer kommer du antagligen att bli glad. Den uppmuntran kan säkert leda till att du fortsätter med din kreativa hobby. Du kan även kommentera deras pins tillbaka och göra dem glada. Om det är en pin som inspirerar dig särskilt mycket, så dra dig inte för att berätta det för användaren som har lagt upp den. Det går dock att inaktivera kommentarer om man inte vill ha några.

Spara och organisera

Pinterest är ett smidigt verktyg för att organisera allt som inspirerar dig på samma ställe, det vill säga i dina anslagstavlor. Där kan du spara bilder, text och länkar till olika hemsidor. Du behöver alltså inte leta runt i olika mappar eller bokmärken, vilket kan vara väldigt skönt. Den energin kan du istället lägga på att realisera ditt nästa kreativa projekt.

Summering

Pinterest är en digital social plattform, med en mängd anslagstavlor eller pinboards. Pinterest startades 2010 och är den tredje största sociala medier-sidan efter Twitter och Facebook. I Sverige är det 21% av alla internetanvändare som använder Pinterest och totalt har de över 400 000 miljoner användare. Det är en populär social sida, och ett företag som det går riktigt bra för, då det värderas till hela tolv miljarder dollar. 

Det går snabbt och smidigt att skaffa ett konto på Pinterest. Tryck på ”Gå med”-knappen och välj om du vill logga in via Facebook, Google eller via mejl och användarnamn. Sedan är det bara att börja kolla igenom ditt flöde med inspirerande bilder, som här kallas pins.

När du hittar något du vill behålla trycker du på ”pin it”-knappen. Då hamnar bilden på din anslagstavla och där kommer du att kunna komma åt den senare. Du kan skapa hur många anslagstavlor du vill och de rymmer obegränsat med pins. Det är dessa pins som är i centrum på Pinterest, men det går även att gilla och kommentera andras pins och anslagstavlor. På Pinterest kommer du att kunna hitta ett brett utbud av ämnen och uppslag till projekt. Några exempel på kategorier är inredning, mode och matlagning.

Några anledningar till att använda Pinterest är att det skulle kunna vara ett sätt att hitta inspiration till ett projekt, nästan helt oavsett vad det är för slags projekt du vill göra. På Pinterest har du även chansen att lära känna människor som är intresserade av samma saker.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se