Anslut oss

Skillnaden på industrivägg och glasvägg

Published

on

Skillnaden på Industrivägg och Glasvägg

Det är nog få som lyckats undgå den industriella inredningsstilen där industriväggen lämnat stora avtryck, både funktionellt och estetiskt. En industrivägg kan utformas på en mängd olika sätt och benämningen på dem tycks vara både industrivägg och glasvägg. Men vad är egentligen skillnaden? Det ska vi försöka reda ut här!

Industrivägg vs glasvägg; vad skiljer de åt?

Den klassiska industriväggen växte fram under industrialismen med ett syfte att släppa in maximalt med ljus i de annars mörka fabrikslokalerna. Materialet som användes vid tillverkningen av dessa industriväggar var kvalitativt stål och anledningen till det var för att detta material är klassat som brandsäkert. Att brandsäkra fabrikslokalerna var såklart att föredra då industrierna ofta utsattes för bränder i samband med produktionsprocesserna.

Genom att klä stålet med glas gavs möjligheten att släppa in mer ljus vilket bidrog till att kostnaderna minskade för att ljussätta lokalerna. Dessutom upplevdes de trångt inredda fabrikslokalerna mycket rymligare med fönster hela vägen upp till taket. Detta tycks vara något vi än idag uppskattar då flera av dessa nedlagda fabriker idag används som festlokaler för både födelsedagar och bröllop.

Svarta stålramar och ett klart glas är vad vi än idag förknippar med en så kallad industrivägg. Förutom materialet som används vi tillverkningen så är även antalet spröjs något som vi gärna kopplar till dessa industriväggar. På senare år har vi däremot börjat se varianter av industriväggen vilket faktiskt visar hur mångsidiga de kan vara. Vissa varianter kallas allt oftare för enbart glasvägg, men vad är egentligen skillnaden på en industrivägg och en glasvägg? Vissa menar på att det är namn på samma sak, men det finns faktiskt en del skillnader som är värda att ge lite extra uppmärksamhet.

Detaljer som skiljer en industrivägg från en glasvägg

De uppmärksammade fördelarna med en industrivägg så som ljusinsläpp och möjligheten att skapa nya rum, har väckt intresset för produkten i flera olika sammanhang. Däremot har man på senare år efterfrågat en mer avskalad och stilren look på industriväggarna, då många tycker att det svarta stålet ibland skapar alldeles för skarpa kontraster i våra skandinaviskt, ljusa hem.

I takt med att industriväggen moderniserades började man även kalla den för enbart glasvägg. Vår tids glasväggar tillverkas i varierande material så som stål eller aluminium, och kläs med alltifrån vanligt klarglas till mönstrade glas. Glasväggen kan ofta helt sakna spröjs alternativt kläs med mer stilrena spröjs.

Ett smidesföretag som både designar och tillverkar den modernare typen av glasväggar är Stolt Smide & Design. De var en utav de allra första tillverkarna av industriväggar i Sverige och har under åren utvecklat produkten i takt med att vi efterfrågar en alltmer avskalad produkt. Idag erbjuder Stolt Smide & Design glasväggar med både industriella spröjs som är något bredare, men även den smalare varianten av spröjs som är vad vi mer förknippar med en glasvägg.

När det kommer till material så har även det en påverkan på vad som skiljer en industrivägg från en glasvägg. Traditionellt sätt tillverkades industriväggen enbart i stål och det är det material vi än idag tillverkar industriväggarna av.

En modernare glasvägg kan tillverkas av antingen materialet stål eller aluminium. Det finns såklart både fördelar och nackdelar med dessa material, men generellt brukar man säga att stål är ett mer hållbart alternativ.

Båda materialen går däremot att måttanpassa vilket är en fördel när glasväggen ska monteras i ett hem. Detta möjliggör att glasväggen kan tillverkas på millimetern utefter rummets förutsättningar vilket gör att den blir ett med rummet.

Glaset på industriväggen är som nämnt tidigare ofta klart, genomskinligt. Den modernare glasväggen kläs ofta med alltifrån klarglas, till mönstrade glas så som linjeglas, bankat glas och tonade glas. På detta sätt kan man skapa en helt unik design av glasväggen med både insynsskydd och ljuddämpning om så önskas.

Industrivägg och glasvägg

Så var är då egentligen skillnaden mellan en industrivägg och en glasvägg? Kort och gott skulle man kunna säga att det sitter i antalet spröjs, samt bredd och storlek på dem. Materialet har också en påverkan på detta då vi generellt förknippar en industrivägg med materialet stål, och en glasvägg med materialen stål eller aluminium. Glaset kan också ha en viss betydelse med vad vi förknippar med en klassisk industrivägg och en modern glasvägg.

Givetvis är det många som tycker att en industrivägg och en glasvägg är samma sak, och egentligen så är det ju det. Olikt säg substitut för kött- och mjölk i mat, så är dessa två avskiljningsalternativ mer identiska. Den största skillnaden ligger nog mer i vad vi själva väljer att kalla glasväggen och det finns i detta fall inga rätt eller fel.

Även om detaljer som nämnts ovan kan skilja dem åt så kan man trots allt se industriväggar med detaljer från en modern glasvägg, likaväl som att man kan se en industrivägg med inslag från en glasvägg. Slutligen handlar det nog mest om vad vi själva föredrar när det kommer till detaljer kring glasväggens utformning och design.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se