Anslut oss

Wagyu Kött – Allt om köttälskarnas stora favorit

Published

on

Wagyu med texte: Wagyu

Delikat, saftigt och otroligt dyrköpt. Wagyu är ett av det mest prishöga köttet på marknaden idag, där du får punga ut flertalet hundra kronor för ett par hekton. I den här artikeln skall vi ta en närmre titt på vad det är som gör Wagyu-kött till en så kostnadshög produkt samt hur du tillbereder det här proteinet på bästa vis.

Vad är Wagyu kött?

Om du har en förkärlek till allt vad kött heter, har du med största sannolikhet hört talas om Wagyu. Den här produkten har blivit alltmer populär i restauranger de senaste åren. Den lite annorlunda stavningen kan förklaras av att Wagyu-köttet ursprungligen kommer från Japan, mer specifikt olika raser av japanska nötdjur. Dock pågår det idag köttproduktion av Wagyu världen över. Det finns fyra erkända typer av japanska nötkreatur som används för produktionen av Wagyu. Dessa är Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Shorthorn samt Japanese Polled.

Vad som utmärker Wagyu från andra typer av nötkött är det som kallas för ”marmoreringen av köttet”. Detta begrepp hänvisar till hur ett köttstycke ser ut när det kommer till fördelningen av fett genom muskelfibrerna. För att det skall kunna definieras som sant Wagyu, skall fettränderna genom köttet helt enkelt se ut som marmor.

Tack vare den isolationspolitiken som bedrevs i Japan under den större delen av det gångna milleniet, är det svårt att specificera när Wagyu började ske på massproduktion i landet. Vad som dock kan konstateras är att den här typen av kött har existerat under en väldigt lång tid i soluppgångens land. Det var dock först under 1970–80-talet som det blev populärt med Wagyu-maträtter även i västvärlden. Möjligen inte den bästa matprodukten för din fodmap och kosthållning, så är Wagyu främst något du äter för den utomordentliga smaken.

Anledningar till att Wagyu blivit så populär

Det som främst yttrar sig till smaken när det kommer till Wagyu-kött är att det är ett mycket lent kött. Du kommer således få åtnjuta såväl nötsmaken som en behaglig, saftig konsistens på köttet. Wagyu drar lätt till sig olika typer av marinad, så det är mycket enkelt att smaksätta köttet utefter vad du önskar. Alla dessa egenskaper har gjort till att Wagyu är en dröm för kockar att arbeta med, samt en himmelsk smakupplevelse för matgästen.

Under 1980-talet var Japan på uppgång på den internationella scenen. Landet hade repat sig väl efter nederlaget under Andravärldskriget och var redan nu en teknologiskt avancerad nation. Det blev även mycket populärt i väst med den japanska kulturen, mycket till följd av Hollywood samt att Anime-konsten började ta form.

Med japansk kultur går det inte att bortse från det kulinariska arvet som fostrats av japanerna genom århundradena. Till det här hör självfallet sushi, men även vissa kötträtter, bla. Wagyu. Wagyu är alltså både ett mycket fint kött att äta, samtidigt som det är en stark representant för en orientalisk kultur. Detta har kulminerat i att vi i väst har fått upp ögonen för den här köttprodukten, vilken blir alltmer vanlig på menyerna på västerländska restauranger.

Skillnaden på Wagyu och ”vanligt kött”

Vad som sagt utmärker Wagyu från andra nötköttsprodukter är hur sprängt det är av fettränder. Dessa hjälper köttet att behålla sin saftighet under tillagningen, samt fördelar aromer och smaker genom köttstycket. Det tillverkas på specifika raser av nötkreatur, vilket gör beteckningen av ”Wagyu” till något speciellt. Du kan alltså inte hänvisa till kött från tex en vanlig oxe ute i hagen som Wagyu-kött.

japansk tjur

Andra nötkött än Wagyu har vanligtvis distinkta gränser mellan muskelfibrer och fett. Ta tex. ett stycke entrecote från en klassisk tjur. Även här stöter du på fett i köttet, dock är det mer separerat. Du kan tex utan större problem skära bort det fett du inte önskar. I Wagyu är det här inte möjligt, då fettränderna är betydligt mer integrerade i muskelfibrerna.

Wagyu kött pris

Priset på Wagyu-kött varierar beroende på vilken del av djuret du köper. Det här är dock en mycket kostsam produkt, där du får förvänta dig lägga ut en rejäl peng för att få händerna på ett köttstycke av acceptabel storlek. Tar vi som exempel det ovannämnda köttstycket entrecote, kostar detta i vanliga fall kring 800 – 1 000 :- kilot, beroende på kvalitén. När det kommer till Wagyu entrecote, kan dessa gå upp mot 3 000:-/kg.

Detta pris går självklart upp i restaurangsammanhang. Skall du äta Wagyu ute får du räkna med att det kommer bli en dyrköpt middag. En maträtt på en restaurang innehållandes Wagyu är således betydligt dyrare än med andra typer av kött. Även här spelar det även naturligtvis roll om vilken kvalité på köttet det handlar om. Restauranger har dock för vana att köpa in de finare styckena.

Vad är skillnaden mellan Kobe och Wagyu?

Om du känner till Wagyu sedan tidigare, har du säkerligen även hört talas om Kobe-kött. Många gör dock misstaget av att tro att de två är helt skilda från varandra. Det här stämmer dock inte. Som nämnt är Wagyu en produkt från några raser på nötkreatur. Faktum är att även Kobe-köttet kommer från dessa, och är således en typ av Wagyu-kött, dock lite mer exklusivt.

Kobe-kött kommer från den japanska regionen som givit dess namn, Kobe. Här matas de tjurar som är avsedda för köttproduktion en mycket speciell diet under sommarmånaderna. De japanska köttbönderna trycker nämligen i dem öl, ämnat att öka matlusten. Sedan får de även genomgå något av en spa-kur, då deras kött skall masseras för hand. Detta gör så att fettet tränger än längre in i muskelfibrerna för den perfekta marmoreringen. Kobe-kött är helt enkelt Wagyu med en speciell behandling under djurets livslängd.

Hur tillagar man Wagyu bäst?

Wagyu är ett kött som gör sig utmärkt på såväl grillen som i stekpannan. Det går även att förbereda det här köttet i ugnen, dock skall helst tillagningsmomentet vara så kort som möjligt. Det här bevarar saftigheten samt den naturliga smaken av köttet. Ett tips för att få riktigt med smak på ditt stycke Wagyu är att först marinera det. Den höga fetthalten är som gjord för att absorbera kryddor och smaksättare. Låter du köttet vila i en marinad i kylen över en natt, kommer det garanterat bli en smakupplevelse.

Grillat Wagyu

Skall du steka ditt Wagyu-kött är det viktigt att komma ihåg regeln om temperaturer på köttet. Det får helt enkelt inte ligga i stekpannan för länge. När det är färdiglagat, skall det helst vara rikligt rosa till temperaturen. Rosa/medium går även det bra. Allt över den tillagningen är dock inte att rekommendera. Du vill helst inte förstöra en så dyr köttbit. Det samma gäller om köttet skall läggas på grillen. Vill du ha den genuina köttsmaken behöver du enbart tillsätta lite salt och peppar. Därefter låter du Wagyu-stycket grillas på lite lägre värme ett par minuter, sedan är det klart!

Vart köper man Wagyu kött i Sverige?

Även om Wagyu ursprungligen kommer från Japan, pågår det både produktion och försäljning världen över idag. Du kan således få ta g på Wagyu-kött näst intill oavsett var du befinner dig. I Sverige är det möjligt att handla både i butik som på nätet. För butiksförsäljning är det främst på de lite mer exklusiva charkuterierna som du finner den här produkten.

Förvänta dig således inte att finna Wagyu i köttdisken hos din lokala mataffär. Det finns ett antal slaktbutiker i Sverige som har ett stort och brett utbud på Wagyu-kött från världens alla hörn. Det enklaste sättet att handla Wagyu i Sverige sker dock på nätet. Flertalet svenska online butiker med inriktning på charkuteriprodukter erbjuder även det här köttet.

Här kan man köpa Wagyu kött i Sverige online:

  • Thefatcow.se
  • Naturligtkott.se
  • Feskarn.nu

Marmorering på Wagyu

Så, det som utmärker Wagyu-kött är alltså marmoreringen av fett i muskelfibrerna. Några av de första att klassificera marmoreringen i köttprodukter var det amerikanska departementet för lantbruk USDA (United States Department of Agriculture). USDA introducerade även en skala på 1–5 för att bedöma kvalitén på marmorerat kött. Här i Sverige har vi till viss del adopterat den här skalan. Wagyu-kött faller inom de två sista graderna av marmorering.

Grad 1 Ingen marmorering
Grad 2 Begynnande marmorering
Grad 3 Marmorerat
Grad 4 Väl marmorerat
Grad 5 Mycket marmorerat

 

Sammanfattning om Wagyu

Wagyu är ett stycke kött som är lika välsmakande som det är kostsamt. Vill man stoppa i sig en tugga av det fettspruckna köttet får man lägga ut betydligt mer än för en mindre exklusiv köttprodukt. Det är dock något man bör testa på om man är en köttälskare. Smaken är unik i att den transporteras utigenom hela köttstycket till följd av de fettränder som slingrar sig fram mellan muskelfibrerna. Det bästa kan möjligen vara att testa på Wagyu på restaurang, där du får det vältillagat. Därefter kan du köpa dig ett stycke för tillberedning i hemmet.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se