Anslut oss

Playstation 5 vs Xbox, vem vinner 2021?

Published

on

Huvudbild för Playstation vs. X-Box

Playstation 5 och Xbox Series X släpptes båda nyligen på marknaden. Efter en längre tid utan nya konsoler så har alla spelälskare fått två ungefär samtidigt och vi ska titta närmare på vilken konsol som egentligen är bäst för dig som tänkt köpa en ny konsol 2021.

Playstation 5 vs Xbox series X- giganternas kamp

Oavsett vilken konsol man föredrar så står det klart för alla att Playstation 5 och Xbox Series X är två fantastiska konsoler. Efterfrågan på marknaden är enorm och än idag har spelare världen runt svårt att få tag på en ny konsol. Släppen blir mer och mer frekventa och förhoppningsvis kommer de som vill ha en ny konsol kunna köpa den när de vill och inte när marknaden tillåter.

Trots pandemin så lanserades båda konsolerna med stor hype. Playstation 5 släpptes tolfte november i USA, Japan, Kanada, Mexiko, Australien, Nya Zeeland och Sydkorea. Den släpptes i Sverige och resten av Europa 19:e november.

Design

En intressant kamp i kampen mellan Playstation 5 vs Xbox 2021 är designen där båda har valt att gå en egen väg. Playstation 5 är snygg men enorm, Xbox Series X är en låda, bokstavligen en svart låda som kanske mer påminner om en traditionell gamingdator.

Playstation 5

Trots att Playstation 5 är så stor och säkerligen kan ses som otymplig i många vardagsrum, så känns den väldigt mycket som framtiden. De vita skenorna runt den svarta konsolen ger oss verkligen framtidskänsla och konsolen sticker ut designmässigt. Storleken kan dock vara ett problem om man värdesätter traditionell skandinavisk minimalism, men hey, det är framtiden vi vill ha och Playstation 5 känns verkligen som framtiden.

Xbox X Series

Xbox Series X är som vi nämnde ovan rätt tråkig i sin design, det ser ut som en stor svart låda och designen är inte så rolig. Däremot så ser den bra ut både liggande och stående och den svarta färgen smälter in fint i hemmet om det är färgerna man valt. S-serien är lite mindre och påminner en del om en högtalare mer än en konsol.

Gemensamt har konsolerna att de valt en större design än sina föregångare för att få plats med en fläkt som kyler ned konsolen vilket gör att man slipper höra oljud. Båda konsolerna är snygga på sitt sätt och vi uppskattar att de har gjort ett jobb i att skilja sig från varandra.

Prestanda

Den största kampen i Playstation 5 vs Xbox Series X kommer som vanligt till prestandan. Här kan vi redan nu säga att båda utvecklarna gjort ett fantastiskt jobb. Konsolerna är prestandamonster och trots små skillnader så har Xbox något bättre prestanda, vilket vi förklarar nedan.

  • Processor: Xbox Series X använder en åttakärnig AMD Zen 2-processor med hastighet 3,8 Ghz. I Playstation 5 hittar vi en egenbyggd åttakärnig AMD Zen 2-processor med åtta kärnor och sexton trådar. Hastigheten kommer upp till 3,5 Ghz per sekund vilket är något långsammare än de 3,8 som Xbox Series X kommer upp till. Det är dock ingen skillnad som man som spelare märker av.
  • Minne: Båda konsolerna har 16 gigabytes RAM-minne. Xbox har dock en något större SSD-hårddisk på 1000 gigabyte. Här har Playstation 5 835 gigabyte hårddisk. Båda konsolerna har stora och tunga spel vilket gör att man förr eller senare troligtvis kommer behöva en extern hårddisk för att kunna lagra och spela spel. Båda hårddiskarna är extremt snabba och gör att laddningstiderna på konsolerna har minimerats. Vi får dock ge denna kamp mellan Playstation 5 och Xbox 2021 till Xbox Series X där man får en något större hårddisk.
  • Grafik: Grafikprocessorn (GPU) går även den till Xbox Series X. Prestandan kommer upp i tolv teraflop som går att jämföras med Playstation 5 som kommer upp i 10.3 teraflop. Trots att det här kan se ut som stora siffror på pappret ska det nämnas att grafiken håller allra högsta klass på båda konsolerna och att skillnaden på 1,7 teraflop knappt är märkbar för en spelare.

Spel

Ytterligare en högintressant kategori i Playstation 5 vs Xbox Series X är spelen. Båda konsolerna erbjuder möjligheten att spela spel från tidigare konsoler. På Playstation 5 kan du spela spel från Playstation 4. Samtidigt kan du på Xbox Series X spela spel från Xbox One, Xbox 360 och Xbox. En fin funktion för alla nostalgiker som vill damma av sina gamla spel.

Om man inte ska titta bakåt i tiden och ska titta på Playstation 5 vs Xbox 2021 så är det intressant att titta på exklusiva spel på konsolerna där Playstation 5 just nu har det bättre utbudet. PS5 lanserade med en hel del nya spel till sin konsol medan Xbox inte hade en enda exklusiv upplevelse att erbjuda när de lanserade sin nya konsol. Trots att Microsoft har köpt upp spelutvecklaren Bethesda som ligger bakom ”The Elder Scrolls” och Fallout så är detta en punkt Sony än så länge ligger före Microsoft på.

Demon's Soul

Demon’s Souls som är exklusivt till PS5 är ett fantastiskt fel och Spider-Man Miles Morales är ytterligare ett Sonyexklusivt spel som Microsoft inte kan tävla med. Under 2021 släpper Playstation följande spel exklusivt: Ratchet & Clank: A Rift Apart. Horizon: Forbidden West. Stray. Returnal. Gran Turismo 7. Destruction Allstars. Gran Turismo ser alla bilspelsälskare fram emot men även Ratchet & Clank är en titel som alltid går hem.

Halo: Infinite

Spel som släpps på Xbox är The Medium, The Gunk, Senua’s Saga: Hellblade 2, Halo: Infinite, Bright Memory: Infinite. S.T.A.L.K.E.R och Scorn. Här ser vi såklart mest fram emot Halo som är Xbox stora spelserie.

Hittills har Playstation 5 13 exklusiva spel medan Xbox Series X har sju exklusiva spel. Detta då Xboxexklusiva spelen oftast också släpps till PC där Microsoft har en stor del av sina affärer.

Pris

Priset för Playstation 5 landar på cirka 6000 respektive 5000 kronor beroende på om man vill ha Bluray-spelare eller inte.  Xbox Series X kostar 5695 kronor. Den betydligt billigare men också mindre avancerade Xbox Series S kostar 3595 kr vilket får ses som ett bra pris för en mindre avancerad konsol. Vi gillar dock Xbox Series X mycket mer.

Kort om Playstation

Playstation lanserades 1994 i Japan och kom till Nordamerika och Europa först året efter. Sedan dess har de lanserat PS One, PS2, PS3, PS4 och till sist PS5. Konsolerna har lanserats med cirka 5-7 års mellanrum genom historien. Playstation 5 är den nyaste konsolen i familjen och den klart mest kraftfulla.

Kort om Xbox series X

Xbox är Microsofts konsol som introducerades till marknaden 2001 i Nordamerika. Den kom till EU först 2002 och har sedan dess lanserat Xbox 360, Xbox One/One S och nu Xbox Series X/S. Xbox har på kort tid etablerat sig som en maktfaktor på marknaden och drivs av starka moderbolaget Microsoft. Xbox har efter 2005 lanserat med åtta års mellanrum och har nu lanserat Xbox Series X/S som är en väldigt kraftfull konsol.

Summering

Det är svårt att kröna en vinnare bland de två konsolerna. Klart är att Playstation 5 vs Xbox är en väldigt jämn match. Playstation 5 har sina fördelar i de exklusiva spelen som släpps till konsolen. Jämfört med de många exklusiva titlar som fanns vid släppet av konsolen, har Xbox mycket att hämta. Designen är upp till varje person att bedöma vilken man tycker mest om. Vi tycker nog Playstation känns mer som framtiden. Dock är Xbox mindre än den gigantiska PS5 vilket kan passa andra bättre.

Xbox har den fantastiska Xbox Game Pass-tjänsten där man för 150 kr i månaden kan spela över 100 spel på alla Xboxkonsoler, PC och även Android. Playstation har som savar lanserat PS Plus Collection. Där kan man spela ett par spel från PS4, men det är inte i närheten av Xbox Game Pass. Prestandan och grafiken på konsolerna är liknande. Vad du får ut av konsolen beror mer på din egen teknik än vad konsolerna erbjuder.

Playstation får ett plus för sin nya handkontroll som tar oss in i framtiden med sina responsiva detaljer. Den nya avancerade tekniken får dig att känna skillnad beroende på vad du gör i dina spel. PS5-kontrollern har även en inbyggd mikrofon så man slipper koppla in en sådan. Xboxkontrollern är simpel men bättre än tidigare, dock känns den inte lika mycket som framtiden som PS5-kontrollern.

Priset är nästintill likadant på de två konsolerna och även prestandan. I slutet av dagen känner vi inte att konsolerna skiljer sig märkvärt. Personliga preferenser kommer att avgöra vilken konsol man köper.

 

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se