Anslut oss

Playstation 5 – en komplett guide

Published

on

Sonys Playstation 5 lanserades i slutet av 2020 och vilket tryck det blev på marknaden. Alla som tidigare har haft en spelkonsol från Sony vill plötsligt uppgradera sig eller börja spela med ett Playstation. Med Playstation 5 kan man säga att Sony fortsätter sin framgångssaga och drar till sig en såväl gammal som ny generation av spelare. I denna artikel ger vi er en guide varför det blivit en sådan hajp för Playstation 5. Vi analyserar också skillnaden mellan den redan framgångsrika Playstation 4 och den nya generationens Playstation 5.

Playstation 5 den moderna spelkonsolen

Innan vi går in på Playstation 5, låt oss ta en titt på historien om Playstation och hur denna spelkonsol kom till. Vilka var det som la grunden till dagens monsterkonsol?

Playstations historia

1994 var året som japanska företaget Sony lanserade sitt första Playstation. Det var en spelkonsol som var CD baserad och som man kopplade upp genom sin tv. Den första konsolen hette Playstation X och fick i gemeneman förkortningen PSX.

Denna konsol blev en enorm succé och sålde i över 100 000 exemplar på en vecka. När man såg vilken succé det blev med PSX så arbetade man fram en ny modell som introducerades år 2000. Modellen fick namnet Playstation 2 och då blev det också ett namnbyte på PSX till Playstation 1. Playstation 2 är den mest sålda konsolen någonsin; man har sålt hela 155 miljoner exemplar av denna konsol.

Under 2004 så kom Playstation 3 från Sony, vilket blev lite av en flopp – ja det vill säga om man jämför med Playstation 2, då trean bara såldes i 84 miljoner exemplar. 2013 lanserade Sony sin fjärde konsol och denna fick givetvis namnet Playstation 4. Playstation 4 har varit en enorm succé ända tills man i november 2020 släppte Playstation 5.

Nya Playstation 5

Lanseringen av Playstation 5 har varit lite som att vänta på att en ny Ferrari ska lanseras. Alla förväntar sig en överraskning och i detta fall blev man verkligen överraskad. Priset som ligger på runt 6000 kronor kan tyckas vara mycket pengar för en spelkonsol, men väl värt pengarna då man får valuta för dem.

Det blev ett enormt tryck när man kunde förhandsboka Playstation 5 – ett så hårt tryck att man inte kunde garantera att alla som förhandsbokat skulle kunna få tillgång till sin konsol, som lanserades i november månad. Att det annars är en hajp över att Playstation 5 släpps är ingen överraskning. Alla nya konsoler från Sony har sedan PSX släpptes på marknaden fått lika stor uppståndelse.

Skillnaderna mellan Playstation 5 och Playstation 4

När det gäller konsolerna Playstation 4 och den nya Playstation 5 så har det blivit en större skillnad än vad man skulle kunna tänka sig.

Design

 •   Både PS4 och PS4 Pro har en liknande design. PlayStation 5 är som en mammut – betydligt högre och tyngre än någon PS4. Den ser också annorlunda ut, med vita element och en formfaktor som ser mycket bättre ut i slutändan än om den vore platt. Den har fatplates på båda sidor och kommer att vara svår att klämma in i ett genomsnittligt TV-skåp eller stativ.

Men dess storlek är inte bara estetisk. Frontplattorna döljer en enorm fläkt och dammsugbara dammportar. Mer kraftfull bearbetning kostar vanligtvis kylning, så PS5 är utformad så att den blir så cool som möjligt. Den går väldigt tyst om man jämför med PS4, som låter som en stridsvagn som startar och går varm.

Prestanda

 •   Designen möjliggör i sin tur att Playstation 5 kan inneha sin gigantiska fläkt som kyler ner konsolen för en bättre prestanda än Playstation 4.

Grafik

 •   PS5 är den nya generations teknik inom spelkonsol och är en betydlig förbättring i GPU, processor och grafikkort, i jämförelse med PS4.

Minne

 •   PS5 har ett minne av 16 GB GDDR6, tillskillnad från PS4- och Pro-modellernas 8 GB DDR5 Ram. Vilket är en stor fördel för PS5 användarna.

Lagring

 •   PS5 (825 GB) har idag en högre lagring än PS4 (500 GB HDD-lagring), men lägre än PS4 pro (1 TB), dock laddas spelen fortare.

Kontroller

 •   Den nya PS5 kontrollen är inte bara snyggare än dess föregångare, utan den är även en klar förbättring. Den har bland annat en inbyggd mikrofon, innehar egenskaper för bakåtkompabilitet, en längre batteritid, adaptiva utlösare och haptisk återkoppling.

Varför köpa Playstation 5 istället för Playstation 4

Förutom betydligt bättre specs så finns det även en massa nya funktioner med Playstation 5 som inte finns hos Playstation 4.

 •   Playstation 5 har Bakåtkompabilitet vilket innebär att man kan spela en stor majoritet av PS4 spel på PS5
 •   Som vi skrivit tidigare så är Playstation 5 betydligt modernare än Playstation 4 när det gäller prestanda, grafik, minne, lagring och inte minst kontroller.
 •   Man kan även spela med de som spelar Playstation 4, vilket betyder att de som bytt konsol till nya Playstation 5 kan spela med sina gamla vänner på Playstation 4 som ännu inte gjort bytet.
 •   I framtiden kommer alla spelen som släpps för Playstation att vara exklusiva för PS5, även om detta kommer att dröja. Detta är delvis beroende på den avancerade tekniken som framtida spel kommer att inneha. Spelen kommer att vara för avancerade för att kunna spelas på exempelvis PS4

Fördelar och nackdelar med Playstation 5

Förutom att Playstation 5 ger gamla PS4 spel en ny dimension när man spelar dem på PS5, så kommer det även att släppas exklusiva spel till Playstation 5. Att man har en bättre spelkontroll än sin föregångare är även det ett stort plus. Det ökade minnet, prestandan och den förbättrade grafiken förgyller spelupplevelsen.

Trots alla dessa fördelar, så finns det dessvärre även nackdelar. En av dessa nackdelar är givetvis priset. Man får mycket för pengarna men prislappen är trots allt hög, vilket kan göra att man håller kvar vid sitt PS4 ett tag till. En av Playstation 5 stora funktioner är bakåtkompabiliteten, och trots att det är en storslagen teknologi, så är den inte helt fulländad än.

Fördelar

 • Det kommer direkt att släppas exklusiva spel till PS5.
 • Bättre spelkontroll än sin föregångare.
 • Snyggare och tystare än PS4.
 • Bättre minne, prestanda och grafik.
 • Bättre kylsystem.
 • Bakåtkompabilitet och möjligheten att spela med PS4-användare.

Nackdelar

 • Dyr.
 • Trots att PS5 innehar bakåtkompabilitet, så är denna teknik inte helt fulländad än.
 • Det finns inte så många PS5-exklusiva spel än som är ett måste att köpa.

Summering

Playstation har kommit en lång väg sedan 90-talet. När Sony nu presenterar sin senaste konsol så har man kommit en bra bit in i framtiden. Playstation 5 är en betydligt mer modern och avancerad konsol än sin föregångare Playstation 4. Den är betydligt bättre rent teknisk och innehar även mer spännande funktioner än PS4. Den nya Playstation var hajpad som vanligt och denna gång var det verkligen välförtjänt. Trots ett dyrare pris så är denna ett måste för alla Playstation-fantaster.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se