Anslut oss

Kost & Hälsa

Aktivitetsklocka – den nya hälsotrenden

Publicerad

on

Under de senaste åren har alltfler svenskar börjat att använda sig av så kallade aktivitetsklockor, främst för att få en liten inblick i hur vår kropp mår. Men det finns de som mer eller mindre har fått sina liv omformade på grund av inköpet av en aktivitetsklocka. Varför har då aktivitetsklockor blivit så het pryl? Det ska vi ta reda på lite närmare i detta inlägg; aktivitetsklocka den nya hälsotrenden.

Vad är en aktivitetsklocka?

En aktivitetsklocka eller ett aktivitetsarmband är enkelt förklarat en klocka som mäter olika aktiviteter som du utför. Det kan handla alltifrån om att mäta puls, registrera din sömn, räkna antal steg du tagit, visa hur många meter du gått osv. Beroende på hur avancerad din aktivitetsklocka har du olika funktioner som kan hjälpa dig, både ditt vardagsliv och i din träning.

Huvudsyftet med en aktivitetsklocka är att du ska lära känna dig kropp och dess rörelsemönster. Med hjälp av den data som klockan samlar, kan du sedan välja hur du ska/kan förbättra dina prestationer.

Alla professionella atleter har någon form av en aktivitetsklocka, då de med hjälp av den kan höja nivån på sin träning. Oftast rör det sig om lite mer professionella träningsklockor som mäter fler parametrar än en vanlig aktivitetsklocka.

Vilka funktioner har en aktivitetsklocka?

Vilka funktioner en aktivitetsklocka har, beror självklart på vilken klocka du väljer att införskaffa. Olika modeller och märken av aktivitetsklockor har olika funktioner, så se till att införskaffa ett aktivitetsarmband utifrån dina egna premisser.

Rent generellt så brukar de flesta aktivitetsklockor ha samma grundläggande funktioner, men vill du ha fler eller mer avancerade funktioner får du betala mer. Ju dyrare modeller du väljer desto mer avancerade är funktionerna, och du kan få mer detaljerad data över de mätningar som görs.

Vanligtvis har alla aktivitetsklockor dessa följande funktioner:

 • Stegräknare – räknar dina dagliga steg.
 • Inbyggd GPS – visar hur du rör dig, den distans du avklarat och din genomsnittshastighet.
 • Pulsmätare – mäter din puls, aktiv som vilande. Visar även genomsnittlig snittpuls och högsta/lägsta puls.
 • Blodtrycksmätare – mäter ditt blodtryck under aktivitet, vila och sömn.
 • Höjdmätare – visar inte bara den altitud du befinner dig på utan även hur snabbt du kan förflytta dig vertikalt.
 • Sömnkvalitetsregistrering – mäter dina rörelser, REM och annat när du sover.
 • Smartaviseringar – kopplar du din aktivitetsklocka med din smartphone kan du få bättre koll och aviseringar via klockans app.

Lite mer avancerade aktivitetsklockor har även funktioner som dessa:

 • Stressregistrering – visar dina  stressnivåer i såväl aktivt tillstånd som i vila.
 • Återhämtningsstatus – visar hur snabbt din kropp återhämtar sig efter en aktivitet.
 • Kaloriräknare – visar hur många kalorier du förbränner.
 • VO2-max – visar din ungefärliga konditionsnivå.
 • Metaboliska ålder – visar hur effektiv din metabolism är och hur du kan förbättra den.
 • Pulsoximetersensor – mäter syremättnaden i blodet. Väldigt bra vid höghöjdsträning.

Vad är fördelarna med en aktivitetsklocka?

Fördelarna med att ha en aktivitetsklocka är många, men den främsta fördelen är att du får en överblick över din kropps välmående. Med en aktivitetsklocka kan du få en inblick i hur du egentligen mår rent fysiskt. Med den data som din aktivitetsklocka sedan visar dig, kan du lägga upp en plan på hur du kan förbättra din hälsa. Det kan gälla även dig som inte är professionell atlet.

Bättre träningsresultat

Är du en som tränar regelbundet och vill effektivisera din träning och nå nya nivåer med din träning, då är en aktivitetsklocka ett måste. Istället för att gissa dig fram till bättre resultat, kan du med hjälp av den data din aktivitetsklocka förser dig med, se vilka områden som måste förbättras.

Behöver din kropp mer vila? Har du för hög puls när du inte tränar? Är din sömn dålig? Har du för dålig kaloriförbränning? Går du för lite? Står du upp för mycket? Allt detta och mycket mer ger din aktivitetsklocka svaren på. När du sedan vet svaren kan du lägga upp en plan på hur du kan förbättra de olika parametrar som du behöver förbättra, för att få ett bättre träningsresultat.

Ett måste vid elitsatsning

Om du är en professionell atlet, eller en som har ambitionen att bli en professionell atlet är aktivitetsklocka ett måste för att du ska nå dina mål. Men i sånt fall ska du nog se över modeller som är mer avancerade. Titta efter modeller som kan ta in mer data samt dela upp det i kvantiteter som är viktiga för den sport du utövar.

Skillnaderna mellan aktivitetsklocka, sportklocka och smartwatch

Om du skulle vilja införskaffa dig en aktivitetsklocka så kan din sökning på nätet även visa resultat på sportklockor, pulsmätare och smartwatches. Men vad innebär de olika benämningarna och vad skiljer de åt? Enkelt förklarat är en aktivitetsklocka en kombination av en pulsmätare och en förenklad version av en sportklocka. En smartwatch är egentligen endast en klocka med så kallade smarta funktioner.

Sportklocka

En sportklocka har mycket mer avancerade funktioner, som är främst utformade till professionella idrottsmän. Datainsamlingen är mycket mer precis än hos vanliga aktivitetsklockor. Detta för att ge utövarna en så korrekt bild över deras träning och vad som behöver att justeras. Sådana fina detaljer behövs inte för vardagsmotionären, vars mål inte hänger på tusendels sekunder hit eller dit.

I de flesta sportklockor finns det specialprogram för bland annat löpning, skidåkning, simning och cykling. Med hjälp av dessa specialprogram kan du som elitidrottare ställa in de parametrar som är viktigast för just ditt disciplin.

Smartwatch / Smartklocka

En smartwatch /smartklocka är en klocka som innehåller mer än endast insamling och analys av hälsodata, t.ex möjligheten att spela spel via appar, ringa samtal och skicka textmeddelanden. De funktionerna finns inte i en sportklocka eller aktivitetsklocka. Oftast har en smartwatch inte en direkt koppling till hälsa och träning, såsom aktivitetsklockor och sportklockor har. Här är det mer att de funktionerna finns som en del i mängden.

De 3 bästa aktivitetsklockorna 2021

Om du nu bestämt dig för att köpa en aktivitetsklocka för att ha bättre koll på din hälsa, har jag tagit fram tre stycken personliga favoriter. Dessa fem modeller skiljer sig lite i pris och antalet funktioner, men alla tre är i grund och botten grymma aktivitetsklockor.

Fitbit Versa 3

Fitbit är en av de marknadsledande tillverkarna av aktivitetsklockor, och deras Fitbit Versa 3 är en fröjd för alla aktivitetsklockentusiaster. Med en batteritid på 6 dagar, röststyrning och möjlighet att mäta över 30 olika träningsformer är det enkelt att förstå varför denna aktivitetsklocka är en favorit bland motionärer. Siktar du på högre träningsresultat kan du använda dig av deras pulsoximeter sensor, som mäter syremättnaden i ditt blod.

Priset ligger mellan 2100-2500kr.

Garmin Vivosmart 4

Den nya uppdaterade versionen av Garmin Vivosport har allt dess föregångare saknade. Denna aktivitetsklocka är vattentålig upp till 5 meters djup, mäter syrenivån i ditt blod, erbjuder vägledning i din andning, har en optisk pulsmätare och registrerar dina stressnivåer. Garmin Vivosmart 4 meddelar dig när du behöver vara aktiv och när du behöver vila.

För en väldig låg kostnad (mellan 900 – 1200) får du en ordentlig överblick över din hälsa.

Xiaomi Mi Band 4

Den kinesiska telefontillverkaren Xiaomi är inte lika stor i väst som de är på hemmaplan, men de har blivit otroligt populära i Europa för deras aktivitetsklockor. Den främsta anledningen är att de erbjuder kvalitativa aktivitetsklockor till väldigt låga priser.

Xiaomi Mi Band 4 är klart deras bästa modell om man söker efter en budgetvariant av en aktivitetsklocka. Batteritiden räcker upp till 20 dagar, vilket är bland de bästa du kan hitta på marknaden idag. Den har allt du behöver för din grundläggande hälsokoll; stegmätare, sömnregistrering, pulsmätare och sex olika träningsprogram att välja mellan. En perfekt klocka för nybörjare då den kostar ca: 300- 500 kr.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Kost & Hälsa

Kamagra

Publicerad

on

By

Kamagra huvudbild

Bortom apotekets hyllor, runt hörnet om sjukhusen långt inne i gränden av internets illegala droghandel, där kan man i vissa fall finna mediciner. En av dessa är en generisk kopia av det populära impotensmedlet Viagra, kallad Kamagra. Även om det i sig inte kan låta alltför farligt, är det en riskfylld affär att inhandla dessa små piller

I den här artikeln skall vi ta en närmre titt på vad Kamagra är. Hur denna illegala medicin tillverkas skall diskuteras, samt varför det är olagligt att sälja som köpa den. Vi kommer även att nämna den myriad av biverkningar och potentiell skada som kan komma om detta lilla piller väl finner sig i din kropp.

Kamagra – En alltför riskfylld lösning

ormolja

Det finns en scen som gärna målas upp för oss i gamla Cowboy-filmer och serier från förr. En liten ort belägen i öknens oändlighet. Små byggnader följer den enda väg som leder såväl in som ut, resta av vindbitna plankor täckta i damm. En liten vagn dragen av en åsna eller två gnisslar sig fram mot denna bebyggelse, körd av en herre i trasig kostym som presenterar sig som antingen en helare eller en läkare.

Vagnen stannar till, herren kliver av och börjar plocka fram allt från ett litet bord till lådor fyllda med flaskor märkta med etiketten ”Mirakelmedicin”. Scenen är som sagt ett känt inslag i gamla Westerns, och dessa personer kallades för snake oil salesman, en försäljare av ormolja. Män och kvinnor som påstår sig sälja mediciner, vilka i faktum är något annat. I vissa fall kunde de ha några medicinska proportioner, dock inte den mirakulösa effekt som oftast förespråkades av den hoppfulle charlatanen.

Detta var lika sant då som det är idag. Även i våran moderna era finns det dem som påstår sig sälja oss den bästa medicinen utan behov av recept världen över. Det är alltid ett lika tilltalande fenomen, får såväl kund som försäljare. Den illegala läkemedelshandeln är en enorm maskin, som genererar miljardbelopp årligen på den svarta marknaden.

En av de mest förekommande medicinerna på dessa mörklagda apotekshyllor är en som sägs bota impotens och erektil dysfunktion, kallad Kamagra. Dessa piller påstås vara generiska kopior av ett av de mer välkända läkemedlen inom behandlingen av impotens, Viagra.

Viagra är receptbelagt, och det krävs att en läkare ordinerar ut denna medicin för att man skall få laglig tillgång till den. Kamagra å den andra sidan, säger sig vara lika effektiv utan detta krav på licensering. Detta gör den sistnämnde till en klassisk ”ormolja”, det vill säga att den lovar alltför mycket i sin effekt samt saknar en redogörelse för hur den har tillverkats, eller vad som är i den.

Ingen licens för produktion

Det är sällan en god idé att stoppa i sig något om man inte vet varken vad det är eller vart det kommer ifrån. Man skulle kunna använda sig av argumentet att man inte vet vad som är i ens receptbelagda medicin, vare sig man läser innehållsförteckningen eller ej. Dessa listar en massa krångliga ord och stavelser som för gemene man är oförståeligt.

Dock finns det andra som vet, inte minst läkemedelsföretagen själva samt de statliga institutioner som har som uppgift att kontrollera produktionen och försäljningen av medicin. Med en läkemedelsindustri reglerad och under uppsyn av en mängd olika lagar och regler, kan man räkna med att det finns en säkerhetsapparat som ser till att de små piller som man tar har blivit grundligt kontrollerade från produktion till försäljning.

Det samma kan inte sägas om de illegala mediciner som svärmar runt på internet. Det finns ingen insikt i hur de har tagits fram, vad de innehåller eller hur de fungerar. Det är ett vanligt förekommande att en innehållsförteckning listas på dessa läkemedel, dock får man ta producenten på orden vare sig den stämmer eller ej.

När det kommer till Kamagra, tillverkas det här impotensmedlet främst i Indien. Där är den originella versionen av den här medicinen i lagligt bruk. Med tanke på att det är en generisk kopia av Viagra, så är den dock inte lovlig att sälja i något annat land, och borde inte vara det i Indien heller. De ursprungliga producenterna av Kamagra bröt mot en mängd patentlagar när de började sälja sina ”blå piller”.

Kamagra blev dock ett mycket populärt alternativ till Viagra, då det var ett impotensmedel som inte var receptbelagt. På så vis kunde vem som helst få handen på denna ”ståndskapare”, och läkemedlet blev snabbt en storsäljare över nätet. Med all den succé som det såg, uppstod det generiska kopior av även dessa piller. Kopior av en kopia helt enkelt. Ju fler som försökte kassera in med sina egna varianter på Viagra, ju mindre insyn blev det i vad dessa nya piller innehåller.

Biverkningar

Huvudvärk

Om man läser om vad som kan komma att ske med ens kropp vid intag av Viagra, kan bara det få en att tänka om. Trots att denna medicin är receptbelagd och laglig att såväl sälja som intas under reglerade omständigheter, finns det ganska så hissnande biverkningar som kan komma med dem. Alla impotensmedel såsom Viagra och dess olagliga kopior innehåller sildenafilcitrat, mer känt som Sildenafil.

Sildenafil gör så att blodtillförseln till ens penis markant ökar under ett par timmar. Preparatet är inget afrodisiakum, det vill säga det bidrar inte till att ha någon inverkan på sexlusten. Allt det gör är att se till så att man får en erektion, vare sig man är sexuellt upphetsad eller ej. Det är en ren fysiologisk reaktion, helt enkelt.

Kamagra säger sig ha samma effekt. Detta är mycket möjligt, då detta läkemedel även det innehåller Sildenafil. Dock finns det en mängd andra ämnen som spelar sina roller i Viagra, oftast där för att begränsa effekten av pillret, så att det blir någorlunda säkert att konsumera. Om det samma gäller de generiska kopiorna är svårt att säga. Utan insyn i produktionen, vet man helt enkelt inte vad de innehåller utöver Sildenafil.

Ett antal studier har gjorts i vilka biverkningar som kan följa efter att man tagit Kamagra. Det är dessa man helst skall lystra till, framför dem som kan stå med på bipacksedeln i ett paket av denna medicin. De som listas av tillverkarna själva är tagna från Viagra. Man skall inte tro att egna undersökningar har genomförts av dessa illegala läkemedelsproducenter, då det kostar både mycket pengar som lång tid.

Nedan kommer vi nu att lista de kända biverkningar som kan komma av Kamagra och dess likar på den illegala läkemedelsmarknaden.

 • Blodförtunnande effekter av medicinen kan leda till blödningar
 • Man kan bli färgblind
 • Synen kan komma att reduceras, i ett fåtal fall har detta varit permanent
 • En onormal hjärtrytm, att hjärtat inte slår i takt
 • Trötthet och utmattning
 • Smärta och kramper i musklerna, förtäring av muskelfibrer
 • Uppstötningar
 • Smärta i bröstet
 • Migrän
 • Förändringar i blodtrycket, vilket kan leda till avsvimningar och förlorat medvetande
 • okontrollerbart näsblod, vilket kan vara under en längre tid
 • Stroke-anfall, potentiellt dödligt
 • Hjärtinfarkt, potentiellt dödligt
 • En reducerad hjärnkapacitet

Det är inte direkt någon rolig läsning. Om detta inte avskräcker en från att testa på Kamagra, så får man helt enkelt finna sig i de risker som finns. Valet är ens eget, dock avråder såväl statliga institutioner och den legitima läkemedelsbranschen från att man utsätter sin kropp för illegala mediciner. Vill man inte lyssna till dessa varningens ord, är det upp till en själv.

En festdrog

Party

Det absolut vanligaste bruket av Kamagra är inte som ett botemedel. Har man problem med impotens, bör man uppsöka läkare, vilket de flesta gör. Istället används denna medicin främst som en sexdrog. Den tas av folk som annars inte har svårigheter med att ”få upp den”, bara för att man skall kunna ha en längre och hårdare erektion än vanligt.

Är man inte av behov av Kamagra och dess likar som ett läkemedel för en åkomma, är den möjligen ännu farligare att ta. Varken dosering eller en tidigare undersökning av en läkare hålls under kontroll, och man doppar tårna i en extremt riskfylld medicinsk bassäng. Kamagra är ett piller som inte borde tas under några omständigheter. Speciellt inte om man är fri från de impotensproblem som läkemedlet påstår sig bota.

 

Fortsätt läsa

Kost & Hälsa

Ksalol – En guide

Publicerad

on

By

Det är inte alltid lätt att bli av med oroskänslor. Genom årtusendena har folk funnit svårigheter i att finna ro i vår stressiga värld. Att inte känna sig lugn är en frustrerande tillvaro att finna sig i. Kroppen må vara i behov av lite vila från de ständiga orosmolnen, dock vill inte huvudet veta något av vare sig det stillsamma eller det obekymrade.

I dagens moderna samhället finns det turligt nog flertalet lösningar på ångestkänslorna. Tack vare allehanda läkemedelsföretag, har flertalet mediciner framställts i syfte att få oss att andas lugnt. En orolig kropp kan bland annat förses med lite hjälp från en av dessa mediciner, Ksalol.

Ksalol – En kortege till lugnet

Problematik med ångest och oro är inget nytt för oss människor. Fenomenet kring att inte kunna finna ro trots har existerat sedan urminnes tider. Alla möjliga remedier har prövats på genom årens gång, med minst sagt blandade resultat.

Redan under antiken var botemedel mot ångest en hög prioritet för allehanda helare. Den grekiska filosofen och läkaren Hippokrates hade en del teorier om vad som låg bakom de oroskänslor som då och då drabbar oss. Enligt honom, var dessa ett resultat av att blodtrycket till hjärnan var för högt. Som lösning experimenterade han bland annat med en antik form av åderlåtning.

I det stora hela var det dock ingen lyckad teknik. Som resultat av att han dränerade blodet från sina patienter, riskerade dessa istället att svimma av till följd av ett för lågt blodtryck. Även om man kan tyckas vara rofylld när man ligger medvetslös, var detta inte vad Hippokrates hade tänkt sig när han började skära folk i armarna.

Det var dock inte bara de gamla grekerna som försökte utveckla metoder för att få lugnet att infinna sig. Även romarna tycks ha lidit av ångest under sin tid. För att bestrida dessa föreslogs det bland annat att man skulle söka en smärtande stimulans. Den traumatiska upplevelsen skulle i sig resultera i att både kropp som hjärna blev utmattad, sades det, och därmed rofylld vila följa.

Även detta, som vi vet idag, var ett botemedel som inte riktigt fungerade. Faktum är att det tog en lång tid innan läkevetenskapen förstod att återkommande ångest och oro var en psykologisk åkomma. När detta väl var införstått, uppstod en helt ny gren av den medicinska sfären, vars fokus var de neurologiska komplikationerna kring ångest.

Den moderna vetenskapen

Laboratorium

Det sägs att en kopp kamomillte är allt som krävs för att man skall börja känna sig till ro. Även om denna dryck i vissa fall kan vara hjälpsam under normala omständigheter, är detta inte fallet när det kommer till mer neurologiska och kroniska orsaker till ångest.

Ångest och var något av ett diffust område att forska i. Psykologi är en relativt modern vetenskap, och vägen fram till dagens mer humana behandlingsmetoder var mörk. Under näst intill tortyrliknande metoder försökte sig läkare och forskare komma underfund med vad det är som orsakar psykologiska men. Allt från dukning i kallt vatten, elchocker till huvudet och den fruktade lobotomin var ett vanligt förekommande.

Även om kunskapen var minst sagt begränsad, saknades det inte ambition hos dem som var verksamma inom den psykologiska och neurologiska vetenskapen . Fler och fler forskningsprojekt kring relationen mellan våra hjärnor och ångestkänslor ägde rum, och för vardera år som passerade samlades mer och mer information in gällande detta till stor del outforskade vetenskapliga landskap.

Hjälpmedlet till lugnet

Ksalol 1

Ksalol, även känt som Xanor i Sverige och Xanax i USA, är en medicin framställd av det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer, och motverkar ångestproblem. Det har nått en exceptionellt hög grad av popularitet i samhället, inte minst tack vare att tabletten är ett återkommande ämne i populärkulturen.

I allt från Film, Tv-serier och inom den musikaliska sfären har de små pillren, som kommer i storleken 1gm, profilerat starkt som den föredragna sömntabletten. Detta beror delvis på att nästan alla vet vad ”Xanax” är, tack vare en aggressiv marknadsföring av läkemedlets tillverkare Pfizer. En annan anledning är att tabletten är mycket effektiv i att frambringa ett lugn hos dem som tar medicinen.

Extremt potent och pålitlig när det kommer till sömnproblem, är det inte förunnat att dessa små piller tog den medicinska världen med storm. Utöver att motverka ångest och oro, har Ksalol 1mg även visat sig vara ett bra antidepressivt läkemedel. Pillren är som mest effektiva om de tas när ångesten är som värst. Känner man panik, kan en av dessa tabletter snabbt verka, och lugnet infinner sig snart.

Receptbelagd medicin

Medicinen är dock kortverkande. Den som tar den här medicinen bör inte förvänta sig att bli botad från sina psykologiska men. Det är helt enkelt ett piller som framtagits för att snabbt reducera oro. Söker man mer permanenta lösningar på ens ångest, bör terapi och mer långverkande medicin vara förstahandsval.

Tack vare den kraftiga effekten i Ksalol 1mg, är medicinen receptbelagd. Detta betyder att det krävs en ordination från antingen en läkare eller en legitimerad psykolog för att man lagligt skall få tag på tabletterna. Som med så många andra läkemedel ute i världen, finns det självfallet generiska kopior av även den här medicinen. Dessa bör dock undvikas, då de varken är producerade i kända miljöer eller under uppsyn från en statlig institution.

Det finns ganska så många negativa effekter man kan komma att lida av om man tar den här medicinen. Listan på biverkningar är lång, och är man inte försiktig med sin dosering eller ursprunget av sina piller, kan man lida svåra men som följd.

Biverkningar

Huvudvärk

Med tanke på att Ksalol 1mg är en neurologisk medicin, gör man bäst i att vara varsam med intaget. Mer fysiologiska läkemedel kan ge effekter som är av en mer kroppslig natur. Även det är inte roligt, men oftast att föredra framför de mediciner som kan ställa till det ordentligt i hjärnan.

Nedan kommer vi nu att lista de kända biverkningarna som kommer med den här tabletten. Vissa av dessa är överkomliga, om än irriterande, medans andra är mer oroande. Av de lite mindre seriösa bieffekterna finner man bland annat:

 • En känsla av dåsighet
 • Återkommande huvudvärk
 • Att man känner sig trött
 • Återkommande yrsel
 • Irritabilitet och känslomässig instabilitet
 • Svårigheter med koncentrationen
 • En markant ökning i ens produktion av saliv
 • Torr i munnen
 • En reduktion i sexuell upphetsning
 • En reduktion i sexuell förmåga
 • Förstoppning
 • Allmänt illamående
 • Antingen en reduktion eller ökning i aptiten
 • En minskning eller ökning av vikten
 • Värk i lederna
 • Svårigheter med att urinera

Att inte kunna ha sex till följd av att man äter en medicin är ju inte direkt roligt. Dock är det en av biverkningarna. Anledningarna till varför man förlorar sexlusten under behandling med dessa tabletter beror på att i takt med att hjärnan skall lugna ner sig från ångesten, kommer den även att förskjuta alla former av upphetsning. Vill man vara lugn, kan man inte gå runt och tänka på sex, helt enkelt.

Värre biverkningar

Det finns dock betydligt värre, om än mer sällsynta biverkningar av det lugnande medlet. Dessa kan potentiellt kräva att man uppsöker sjukvård, och kan i ett ytterst fåtal av fallen resultera i så svåra komplikationer att man avlider. Dessa värre biverkningar är som följer:

 • Svårigheter med andningen
 • Kramper i musklerna
 • Hudutslag av en svår art
 • En färgförändring av ögon och hud
 • Depression
 • Minnessvårigheter, ett nedsatt korttidsminne
 • Kommunikationssvårigheter, Svårigheter med talet
 • Allmän förvirring och kraftigt nedgånget lokalminne
 • Humörsvängningar av en svår art
 • Förändringar i beteendet
 • Förändringar i sin personlighet
 • Tankar om att vålla självskada, potentiellt även självskadande beteende
 • Kraftigt nedsatt balanssinne
 • Hallucinationer

Som sista biverkning, vilket måste nämnas, så är Ksalol extremt beroendeframkallande. Tack vare att medicinen är snabbverkande och potent, är det ett vanligt förekommande att den missbrukas. Vid missbruk av pillren ser man oftast flertalet av de ovannämnda bieffekterna, samt en reducerad effekt av andra lugnande mediciner.

Folk som en längre tid har använt sig av dessa tabletter bygger upp en tolerans, och i sinom tid bär de inte samma effekt. Tvärtom, kan detta antidepressiva medel leda till att man faller in i just en depression. Och tack vare ens tolerans mot andra, liknande mediciner, kan flertalet komplikationer uppstå kring botandet.

Att få känna ro

Bänk vid solnedgång

Vad man bör tänka på innan man börjar tugga Ksalol är att först och främst uppsöka en läkare om man upplever återkommande ångestproblem. Dessa tabletter måste ordineras ut, vilket enbart kan ske efter en grundlig undersökning. Vanligtvis ombeds man testa andra, mindre kraftfulla botemedel innan den här medicinen kommer på tal.

Om man väl behöver behöver medicinen, får man helt enkelt vara varsam med sitt brukande av den. Upplever man några av de mer seriösa biverkningarna, får man återigen uppsöka vård. Användandet av pillren skall vara kortvarigt, då det inte rekommenderas att de blir till en del av vardagen under en längre tid.

Den bästa vägen mot en lugnare själ och reducerad ångest är tålamod. En dag i taget, och långsamma, betryggande steg mot en ljusare morgon nästa dag är den rätta melodin. Behöver man lite hjälp på traven i de mörkaste timmarna, kan man använda Ksalol. Utöver det, bör den här lilla tablettasken helst lämnas i medicinskåpet.

 

Fortsätt läsa

Kost & Hälsa

Viagra – En guide

Publicerad

on

By

Viagra huvudbild

Genom människans historia har den manliga erektionen profilerat starkt inom kulturen. Från flera tusen år gamla grottmålningar till dagens pornografiindustri och konst, med tidens gång har mäns underliv varit ett återkommande ämne. Delvis för att beskriva manlighet i sig, och som en allmän hänvisning till mänsklig reproduktion.

Dock finns det dem som möjligen saknar motivationen eller den fysiska förmågan att få en erektion. Det är den ”ståndlösa” mannen vi skall diskutera i den här artikeln, samt det botemedel som tagits fram för att förse dagens killar med den hårdhet som de behagar, Viagra.

Viagra: En ”hårdare” vardag

Fenomenet kring hur män deltar i den erotiska sysselsättning som leder till att barn föds är stark beståndsdel till alla kulturer världen över. Det finns inget mer naturligt än att ömka samlag, vare sig det gäller mellan olika eller samma kön. Det är en del av det biologiska livet att se till att fortplantningen av ens art fortskrider. För det krävs det en viktig komponent, mannens erektion.

Blickar man bakåt i tiden har betydelsen av mäns stånd ständigt varit närvarande i det allmänna livet. Redan innan man hade kunskap om de fysiologiska orsakerna till hur en erektion uppstår, sågs det som en naturlig reaktion på sexuell upphetsning, i såväl människor som djur.

Dock har det inte alltid varit lätt att delta i fortplantningen av människor för alla gossar, även om viljan har funnits där. Uttrycket ED (Erectile Dysfunction), erektil dysfunktion på svenska, är den beteckning som används för män som inte kan få en erektion. Det är inte ovanligt att de som lider av ED känner en viss skam över sin åkomma, och undviker relationer med andra.

Förr i tiden ansågs det vara omanligt att inte kunna få stånd. Då en av männens primära uppgift i vår gångna tid var att försäkra sin familjs fortsatta existens genom reproduktion, kritiserades ”misslyckandet” i att inte få barn hårt. Avsaknaden på en erektion i ett äktenskap var en av de få legitima faktorer som kunde leda till att en kvinna beviljades en skilsmässa från kyrkan.

Det finns även exempel från det gamla persiska imperiet om konungar som tvingades abdikera till följd av att de inte hade några barn. Även om de historiska orsakerna till barnlösheten i dessa fall är relativt okänd, är det högst möjligt att den dåliga dieten de intog i samband med övervikt och en hög alkoholkonsumtion resulterade i att de inte kunde ”få upp den” helt enkelt.

Orsaker till erektil dysfunktion

Erektion

När en man är ung och i sina tidiga tonår börjar puberteten introducera dem till vad en erektion är. I den åldern är det lekande lätt att förse sig själv med en hård penis. Dock är det något som faller av ju äldre man blir. Bland män som är mellan 50-55 år gamla, är ED relativt vanligt, cirka 10%. Kommer man upp i åldrarna 75-80 år, uppskattas det att cirka hälften av dessa seniorer förlorat sin förmåga att få en erektion.

Det här är dock en naturlig utveckling. I och med att män åldras, minskas behovet av dem som fäder till barn. Som medicinsk åkomma kan ED komma sig av brist på motion, en diet med en hög fetthalt och som ett tidigt stadie av en hjärt- och kärlsjukdom. Därför är det viktigt att uppsöka en läkare om man skulle få problem i sänghalmen!

Sedan finns det dem som föds med erektil dysfunktion. Orsakerna till deras ”mjukvara” nere i underlivet beror oftast på hormonella störningar. Dessa upptäckts ofta tidigt i pojkbarnen, då de inte utvecklas på ett vis som anses vara ”normalt”. Många typer av urologiska problem kan även leda till ett temporärt fall av ED.

Att lida av erektil dysfunktion är inget att skämmas över. Det är som sagt ett resultat av en mängd olika faktorer, och bör ses i samma ljus som säg en finne eller dylikt. Äter man för mycket fet mat och snålar med duschandet, kan finnar och fettfyllda blemmor ta plats på en kropp. Även ED är en symptom av ett osunt leverne, och något som vanligtvis kan botas genom såväl naturliga som medicinska medel.

Det blå pillret

Viagra

Viagra är en medicin som blivit mycket populär såväl som botemedel för ED som inom kulturen. Med en mängd olika referenser till det lilla blå pillret i såväl film, Tv och musik, har åtminstone nämnandet av Viagra blivit en vardagsgrej. Oftast associerat med komedi och skämt, finns det dock en viss stigma kvar kring det här farmaceutiska läkemedlet.

Viagra, eller Sildenafilcitrat som är det vetenskapliga namnet, introducerades till allmänheten i 1998. Det var först dock cirka tio år tidigare, i 1989, som pillret först togs fram. De ursprungliga medicinska förhoppningarna på sildenafilcitrat var att det skulle bli en hjärtmedicin för att motverka tillexempel kärlkramp.

Tidiga studier visade dock snabbt på att de män som tog pillren under testerna upplevde en oförväntad sensation, en lång och hård erektion. Det är läkemedelsbolaget Pfizer som äger såväl produktionsrättigheterna som patenten på Viagra.

Under cirka 20 år har de nu kunnat dra in stora summor pengar på sitt omtalade botemedel , då det är ett av de mer prominenta på marknaden av läkemedel som hjälper mot impotens. Blått till färgen, har Viagra som sagt etablerat sig inte bara som en hjälpande hand i kampen mot ED, utan även som en kulturell sensation.

Biverkningar

Som med det mesta här i världen kommer ingenting gott utan några som helst konsekvenser. Att använda sig av Viagra när man inte lider av ED är inte rekommenderat. Män som av en läkare har diagnostiserats med att ha erektil dysfunktion är dem som bör tillskrivas pillret på doktorns ordination.

De som förväntar sig att sexlusten skall öka genom att ta Viagra kommer snabbt finna att fallet inte är så. Det finns dock produkter som ”inducerar” sexuell upphetsning, dessa kallas för afrodisiakum, och har fått sitt namn från den grekiska guden av kärlek och förökning Afrodite.

Det enda som Viagra bidrar med är ett högre blodflöde till mannens penis. om man tar pillret, kan man få erektion trots att man inte är sexuellt upphetsad. Detta beskrivs som en smått genant och konstig känsla hos dem som prövat Viagra. Erektionen försvinner inte heller vanligtvis med ejakulation. Tar man Viagra, är man fast i ett ”ståndstadie” under en längre tid.

Andra fysiologiska biverkningar från Viagra är bland annat:

 • Rodnad i ansiktet
 • Matsmältningsproblem
 • Huvudvärk
 • Synnedsättning

Dessa åkommor drabbar cirka 10% av de som tar Sildenafilcitrat. Överkomliga biverkningar, om än lite irriterande. De är dock enbart temporära, och skall inte orsaka några permanenta men på kroppen.

Sedan finns det lite mer allvarliga biverkningar som kan komma av Viagra. Dessa drabbar cirka 1 person på 10 000, och kan i vissa fall vara livshotande. Bland annat har det rapporterats att ett fåtal folk som använt sig av Viagra har lidit av:

 • Förändringar i blodtrycket
 • Förändringar i hörseln
 • Okontrollerat näsblod
 • Stroke-anfall

Viagra online

Young man using laptop computer while sitting at home against wall

Viagra är ett läkemedel som absolut inte bör tas utan ordination från en läkare. Det finns generiska kopior att köpa ute på den illegala marknaden, dock bör dessa undvikas helt. Det är ingen nöjesvara. Det är ett botemedel mot impotens, och intag måste följa de strikta lagar som kommer med receptbelagda läkemedel.

Om man har ett recept från en legitimerad läkare på hand, kan man köpa Viagra. Då krävs det dock att du som kund på ett apotek först har ett giltigt recept att dela med dig av. Utan det, kan pillren inte kan delas ut. Att sälja produkten utanför den reglerade läkemedelsmarknaden är ett brott, i likhet med droghandel.

Innan intag av Viagra är det viktigt att man läser igenom såväl läkarens ordination som den bipacksedel som bör finnas med i paketet. Där får man tillgång till information kring allt från biverkningar till dosering, och kan även läsa de små blå pillrens innehållsförteckning.

Om man söker runt på nätet kan man enkelt finna flertalet olika sajter som erbjuder försäljning av Viagra online. Dessa är dock generiska kopior såsom Kamagra, det vill säga inte de legitima pillren från Pfizer. Deras effekt bör i det stora hela vara densamma, dock är det med en betydligt högre riskfaktor som man tar dem med.

Då de inte tillhör den offentliga marknaden, finns det ingen insikt från läkemedelsindustrin eller statliga intuitioner i hur dessa piller har producerats. Som skrivet ovan, finns det ganska så många biverkningar som kommer med Sildenafilcitrat. Vill man minimera risken för dessa, bör man undvika Viagra helt om man inte är i behov av det samt har ordinerats läkemedlet efter en läkarundersökning.

Ett läkemedel, inte nöjespiller

Lider man av ED eller impotens, var sig det är temporärt eller mer långvarigt, är varken skamfyllt eller genant. Det är en konsekvens av fysiologiska och ibland helt vardagliga problem, och det finns lösningar. Vare sig dessa är medicinska i tex. Viagra eller naturliga såsom viktminskning, motionerande och en sundare diet, skall män inte behövas skämmas för att de inte kan få en erektion.

Lider du av en plötslig eller progressiv impotens, uppsök en läkare. Ge dig inte ut i full panik och försök köpa Viagra från skumma källor. Kom även ihåg att Viagra inte är ett botemedel för en reducering i sexuell upphetsning. Det enda de små blå pillren gör, är att förse dig med ett ökat blodflöde till penisen, för att på så sätt ”tvinga fram” hårdhet.

Att använda Viagra utan att vara i fysiologiskt behov av läkemedlet är likväl oresonligt som ansvarslöst. Fungerar allt som det ska där nere, skall man helst undvika Pfizers ståndpiller så gott det går!

 

Fortsätt läsa

Underhållning

Managed By Bastaprylar.se