Anslut oss

Aktivitetsklocka – den nya hälsotrenden

Published

on

Under de senaste åren har alltfler svenskar börjat att använda sig av så kallade aktivitetsklockor, främst för att få en liten inblick i hur vår kropp mår. Men det finns de som mer eller mindre har fått sina liv omformade på grund av inköpet av en aktivitetsklocka. Varför har då aktivitetsklockor blivit så het pryl? Det ska vi ta reda på lite närmare i detta inlägg; aktivitetsklocka den nya hälsotrenden.

Vad är en aktivitetsklocka?

En aktivitetsklocka eller ett aktivitetsarmband är enkelt förklarat en klocka som mäter olika aktiviteter som du utför. Det kan handla alltifrån om att mäta puls, registrera din sömn, räkna antal steg du tagit, visa hur många meter du gått osv. Beroende på hur avancerad din aktivitetsklocka har du olika funktioner som kan hjälpa dig, både ditt vardagsliv och i din träning.

Huvudsyftet med en aktivitetsklocka är att du ska lära känna dig kropp och dess rörelsemönster. Med hjälp av den data som klockan samlar, kan du sedan välja hur du ska/kan förbättra dina prestationer.

Alla professionella atleter har någon form av en aktivitetsklocka, då de med hjälp av den kan höja nivån på sin träning. Oftast rör det sig om lite mer professionella träningsklockor som mäter fler parametrar än en vanlig aktivitetsklocka.

Vilka funktioner har en aktivitetsklocka?

Vilka funktioner en aktivitetsklocka har, beror självklart på vilken klocka du väljer att införskaffa. Olika modeller och märken av aktivitetsklockor har olika funktioner, så se till att införskaffa ett aktivitetsarmband utifrån dina egna premisser.

Rent generellt så brukar de flesta aktivitetsklockor ha samma grundläggande funktioner, men vill du ha fler eller mer avancerade funktioner får du betala mer. Ju dyrare modeller du väljer desto mer avancerade är funktionerna, och du kan få mer detaljerad data över de mätningar som görs.

Vanligtvis har alla aktivitetsklockor dessa följande funktioner:

  • Stegräknare – räknar dina dagliga steg.
  • Inbyggd GPS – visar hur du rör dig, den distans du avklarat och din genomsnittshastighet.
  • Pulsmätare – mäter din puls, aktiv som vilande. Visar även genomsnittlig snittpuls och högsta/lägsta puls.
  • Blodtrycksmätare – mäter ditt blodtryck under aktivitet, vila och sömn.
  • Höjdmätare – visar inte bara den altitud du befinner dig på utan även hur snabbt du kan förflytta dig vertikalt.
  • Sömnkvalitetsregistrering – mäter dina rörelser, REM och annat när du sover.
  • Smartaviseringar – kopplar du din aktivitetsklocka med din smartphone kan du få bättre koll och aviseringar via klockans app.

Lite mer avancerade aktivitetsklockor har även funktioner som dessa:

  • Stressregistrering – visar dina  stressnivåer i såväl aktivt tillstånd som i vila.
  • Återhämtningsstatus – visar hur snabbt din kropp återhämtar sig efter en aktivitet.
  • Kaloriräknare – visar hur många kalorier du förbränner.
  • VO2-max – visar din ungefärliga konditionsnivå.
  • Metaboliska ålder – visar hur effektiv din metabolism är och hur du kan förbättra den.
  • Pulsoximetersensor – mäter syremättnaden i blodet. Väldigt bra vid höghöjdsträning.

Vad är fördelarna med en aktivitetsklocka?

Fördelarna med att ha en aktivitetsklocka är många, men den främsta fördelen är att du får en överblick över din kropps välmående. Med en aktivitetsklocka kan du få en inblick i hur du egentligen mår rent fysiskt. Med den data som din aktivitetsklocka sedan visar dig, kan du lägga upp en plan på hur du kan förbättra din hälsa. Det kan gälla även dig som inte är professionell atlet.

Bättre träningsresultat

Är du en som tränar regelbundet och vill effektivisera din träning och nå nya nivåer med din träning, då är en aktivitetsklocka ett måste. Istället för att gissa dig fram till bättre resultat, kan du med hjälp av den data din aktivitetsklocka förser dig med, se vilka områden som måste förbättras.

Behöver din kropp mer vila? Har du för hög puls när du inte tränar? Är din sömn dålig? Har du för dålig kaloriförbränning? Går du för lite? Står du upp för mycket? Allt detta och mycket mer ger din aktivitetsklocka svaren på. När du sedan vet svaren kan du lägga upp en plan på hur du kan förbättra de olika parametrar som du behöver förbättra, för att få ett bättre träningsresultat.

Ett måste vid elitsatsning

Om du är en professionell atlet, eller en som har ambitionen att bli en professionell atlet är aktivitetsklocka ett måste för att du ska nå dina mål. Men i sånt fall ska du nog se över modeller som är mer avancerade. Titta efter modeller som kan ta in mer data samt dela upp det i kvantiteter som är viktiga för den sport du utövar.

Skillnaderna mellan aktivitetsklocka, sportklocka och smartwatch

Om du skulle vilja införskaffa dig en aktivitetsklocka så kan din sökning på nätet även visa resultat på sportklockor, pulsmätare och smartwatches. Men vad innebär de olika benämningarna och vad skiljer de åt? Enkelt förklarat är en aktivitetsklocka en kombination av en pulsmätare och en förenklad version av en sportklocka. En smartwatch är egentligen endast en klocka med så kallade smarta funktioner.

Sportklocka

En sportklocka har mycket mer avancerade funktioner, som är främst utformade till professionella idrottsmän. Datainsamlingen är mycket mer precis än hos vanliga aktivitetsklockor. Detta för att ge utövarna en så korrekt bild över deras träning och vad som behöver att justeras. Sådana fina detaljer behövs inte för vardagsmotionären, vars mål inte hänger på tusendels sekunder hit eller dit.

I de flesta sportklockor finns det specialprogram för bland annat löpning, skidåkning, simning och cykling. Med hjälp av dessa specialprogram kan du som elitidrottare ställa in de parametrar som är viktigast för just ditt disciplin.

Smartwatch / Smartklocka

En smartwatch /smartklocka är en klocka som innehåller mer än endast insamling och analys av hälsodata, t.ex möjligheten att spela spel via appar, ringa samtal och skicka textmeddelanden. De funktionerna finns inte i en sportklocka eller aktivitetsklocka. Oftast har en smartwatch inte en direkt koppling till hälsa och träning, såsom aktivitetsklockor och sportklockor har. Här är det mer att de funktionerna finns som en del i mängden.

De 3 bästa aktivitetsklockorna 2021

Om du nu bestämt dig för att köpa en aktivitetsklocka för att ha bättre koll på din hälsa, har jag tagit fram tre stycken personliga favoriter. Dessa fem modeller skiljer sig lite i pris och antalet funktioner, men alla tre är i grund och botten grymma aktivitetsklockor.

Fitbit Versa 3

Fitbit är en av de marknadsledande tillverkarna av aktivitetsklockor, och deras Fitbit Versa 3 är en fröjd för alla aktivitetsklockentusiaster. Med en batteritid på 6 dagar, röststyrning och möjlighet att mäta över 30 olika träningsformer är det enkelt att förstå varför denna aktivitetsklocka är en favorit bland motionärer. Siktar du på högre träningsresultat kan du använda dig av deras pulsoximeter sensor, som mäter syremättnaden i ditt blod.

Priset ligger mellan 2100-2500kr.

Garmin Vivosmart 4

Den nya uppdaterade versionen av Garmin Vivosport har allt dess föregångare saknade. Denna aktivitetsklocka är vattentålig upp till 5 meters djup, mäter syrenivån i ditt blod, erbjuder vägledning i din andning, har en optisk pulsmätare och registrerar dina stressnivåer. Garmin Vivosmart 4 meddelar dig när du behöver vara aktiv och när du behöver vila.

För en väldig låg kostnad (mellan 900 – 1200) får du en ordentlig överblick över din hälsa.

Xiaomi Mi Band 4

Den kinesiska telefontillverkaren Xiaomi är inte lika stor i väst som de är på hemmaplan, men de har blivit otroligt populära i Europa för deras aktivitetsklockor. Den främsta anledningen är att de erbjuder kvalitativa aktivitetsklockor till väldigt låga priser.

Xiaomi Mi Band 4 är klart deras bästa modell om man söker efter en budgetvariant av en aktivitetsklocka. Batteritiden räcker upp till 20 dagar, vilket är bland de bästa du kan hitta på marknaden idag. Den har allt du behöver för din grundläggande hälsokoll; stegmätare, sömnregistrering, pulsmätare och sex olika träningsprogram att välja mellan. En perfekt klocka för nybörjare då den kostar ca: 300- 500 kr.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se