Anslut oss

Bästa riskokaren underlättar vardagen

Published

on

bästa riskokare

Bästa riskokaren ger dig perfekt ris varje gång, och kan dessutom spara dig både tid och disk! Den fixar riset medan du fixar annat. Läs här om hur du bäst drar nytta av en riskokare, och vad du bör tänka på om du vill köpa en för att välja den som bäst möter dina behov.

Koka perfekt ris med den bästa riskokaren

När du kokar ris i en kastrull på spisen behöver du först koka upp alltsammans, och sedan hitta den perfekta temperaturen där vattnet försiktigt sjuder. Hur ofta har du inte varit med om att det först kokar över, och en del ris sedan är fastbränt i botten av kastrullen?

När du hittat den bästa riskokaren får du perfekt ris varje gång. Den kokar upp vattnet, och sänker temperaturen så att riset ångas. När riset är klart ser den till att bara hålla det varmt tills du är redo att äta. Och du kan äta allt, då inget sitter fast.

Du behöver inte ställa in koktiden beroende på vare sig mängd eller rissort. Riskokaren känner helt enkelt av temperaturen. Inte förrän allt vatten absorberats kan temperaturen stiga till hundra grader, vilket signalerar att riset är klart och riskokaren går över till varmhållning. Du får ett perfekt resultat varje gång!

Spara tid med en riskokare

Det går inte fortare att koka ris med en riskokare; riset behöver fortfarande sin tid för att absorbera vattnet. När vi säger att du sparar tid menar vi framför allt att du kan göra annat under tiden. Du behöver inte passa riset när det kokar upp, och inte hålla reda på tiden när det är klart.

Om modellen har en timerfunktion kan du dessutom välja att den ska koka riset klart lagom tills du kommer hem från jobbet, efter träningen eller annat. Eftersom den håller riset varmt gör det inte heller något om du blir lite sen.

En riskokare är enkel att diska

När du kokar ris i en vanlig kastrull fastnar ris ofta i botten. Det lossnar lätt om det får stå en liten stund med vatten i kastrullen, men även om du skrubbar rejält brukar mönstret efter riset synas.

Den bästa riskokaren har nonstick-beläggning, av teflon eller keramik, som gör det enkelt att diska den. Tänk bara på att inte använda metallredskap i den som repar beläggningen!

Laga en hel måltid i bästa riskokaren

Det går alldeles utmärkt att använda apparaten till mer än att bara koka ris. Vissa modeller har en särskild ånginsats som du kan använda för att ånga dina grönsaker medan du kokar ris, men det tar inte stopp där. Du kan blanda ned allt möjligt för att smaksätta riset, och lägga till exempel fisk eller kyckling ovanpå så tillagas allt samtidigt.

Du kan använda den för att koka soppa, eller en chili con carne, men där behöver du förstås själv avgöra när måltiden är klar, eftersom du vill ha kvar vätska. Det ska också gå bra att baka i en riskokare, men där har vi haft svårt att få till ett bra resultat.

YouTube kryllar av videor med kreativa kockar som lagar hela måltider i en riskokare. Låt dem inspirera dig, och släpp loss din egen fantasi.

Bästa riskokaren liten modell

Liten riskokare från Steba, som är lätt att bära

För- och nackdelar när du letar den bästa riskokaren

De främsta fördelarna är att du utan passning och med minimal ansträngning kan få ett perfekt ris varje gång. Att du kan tillaga mer än bara ris är också ett stort plus.

Den enda nackdel vi kan komma på är att även den bästa riskokaren tar plats. Men å andra sidan, har man plats i köket finns det riktigt snygga modeller som mer än gärna får stå framme och pryda sin plats.

Tänk på det här för att hitta den bästa riskokaren

Det kommer ständigt nya riskokare på marknaden, så läs gärna recensioner av de senaste modellerna när du ska köpa en. Men här följer några generella saker du bör tänka på, för att du ska hitta den bästa riskokaren för just dig.

Fundera på hur stor riskokare du behöver och har plats för

Den bästa riskokaren för dig är den du kommer att använda. En alltför liten modell gör att kastrullen åker fram, medan en stor kan vara krångligare att ta fram och ställa undan. Fundera på hur mycket ris du oftast kommer att koka, och välj storlek utifrån det för att få mest nytta och minst besvär.

Det finns modeller med löstagbar sladd som kan vara enklare att stuva undan.

Bästa riskokaren stor

Den här riskokaren från Cuisinart har kapacitet för hela tolv portioner, och låter dig även ångkoka och koka soppa.

Tidsspann för timer och varmhållning

Med timer kan du förbereda riset och välja när du vill att det ska vara klart. Hur långt innan behöver du kunna ställa in tiden för att ha full nytta av den? Kommer du att använda den bara medan du är hemma och gör annat, eller vill du kunna förbereda på morgonen och komma hem till färdig mat?

Alla riskokare brukar hålla riset varmt efter tillagning, men hur länge kan variera. Vill du bara hålla riset varmt medan övrig mat blir klar, eller tills nästa familjemedlem kommer hem, är det här kanske inte så viktigt. Om du däremot har tänkt att riskokaren ska stå framme på en buffé kan det vara relevant att kolla upp hur länge uppvärmningen är igång, så att du väljer den bästa riskokaren för dig.

Läs om vilka tillbehör som följer med riskokaren

Saker som kan följa med är till exempel mått, skedar, lockhållare och ångkokningsinsats. Fundera på i vilken utsträckning du har nytta av dessa. Kanske kan du köpa till saker ifall du i efterhand saknar något.

Kontrollera om riskokaren tål maskindisk

Ibland kan du stoppa in även innerkärlet i diskmaskinen, ibland endast till exempel lock och tillbehör. Väg in i ditt köpbeslut hur viktigt det här är för dig.

Riskokare kan ha extrafunktioner

Har du nytta av en modell som du kan använda som slow cooker, eller vill du kunna använda den för att pochera eller värma mat. Några låter dig också koka gröt. Fundera på om det här är något du kommer att ha nytta av.

Ariete bästa riskokaren

Snygga Ariete Vintage Cooker har fem lägen, för att koka ris, steka, ånga, värma eller koka långkok.

Den bästa riskokarens design handlar om mer än bara utseende

Om din riskokare ska stå framme kan även utseendet spela roll, åtminstone för den estetiskt lagda. För mer praktiska personer kan det vara viktigare att den är utformad för att ta så lite plats som möjligt.

Vissa modeller har också ett innerkärl som fungerar utmärkt som serveringsskål. Vill du kunna lyfta ur riset och ställa fram direkt på bordet.

Material i insidans beläggning

De flesta riskokare har en teflonbelagd insida för att inte riset ska fastna, vilket fungerar mycket bra. Men det finns också de som har en keramisk insida, som inte alltid släpper riset riktigt lika lätt men som i stället är lite tåligare.

Till viss del kan valet vara en kostnadsfråga, så fundera på vilken som är den bästa riskokaren för just dig. De med keramisk insida kan vara lite dyrare i inköp, men i gengäld håller de oftast längre. Vissa vill också undvika teflon av hälsoskäl, men enligt Livsmedelsverket är det säkert att använda teflon vid matlagning.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se