Anslut oss

5 retro PC-spel du måste pröva på

Published

on

Gammal IBM-dator med texten: 5 Retro PC-spel

Datorspelen idag är inte direkt vad som spelades för cirka 20 år sedan. Allt inom de teknologiska aspekterna av gaming har utvecklats till en sådan grad att det idag kan vara svårt att avgöra om något är grafik eller filmat i vår värld. Även prestationen på dataspel har blivit avsevärt bättre i takt med att våra datorer blivit starkare och mer kapabla.

Man får dock inte glömma vad våra nutida favoritspel kommer från, den äldre tidens spelande. Det finns några klassiker som fortfarande håller stuket än, samt som på ett eller annat sätt var med och skapade de spelgenrer som vi vant oss vid idag. I den här artikeln skall vi således kolla på fem retrospel som du absolut borde spela!

Den gamla tidens spelande

Spel kommer och går ute på gamingmarknaden. Det här är ett faktum som alla spelare såväl som spelutvecklare är medvetna om. Dock finns det några som biter sig fast och fortsätter att ha en roll att spela även i branschens framtid. Bland dessa finner man inte bara de spel som idag har bäst grafik eller högst prestandakrav.

Det finns även spel som har över 20 år på nacken, men än spelas friskt världen över. Dessa odödliga gamingfenomen kommer alltid att vara en del av det arv som dataspelandet består av. Här nedan kommer du nu att få ta del av en lista på fem retrospel som du borde pröva på om du inte har det.

5 klassiker i gamingvärlden

  • Diablo 2
  • Half-Life 2
  • Heroes of Might & Magic 3
  • Quake
  • Starcraft

Diablo 2

Vem känner inte till Blizzard Entertainments skapelse Diablo II? Om inget annat, så tillhör karaktären Deckard Cain den moderna gamingens kultur med sin oförglömliga kommentar ”Stay a while and listen!” Diablo II samt dess uppföljare Lord of Destruction är bland de mest spelade spelen genom alla tider.

Hack & Slash-genren existerade visserligen innan den här episka sagan kom ut, dock var det i Diablo som du verkligen fick ta del av essensen med att springa omkring och hugga ihjäl monster. Om du aldrig tidigare har spelat Diabo II, finns det inte mycket mer att säga än: GÖR DET!

Half-Life 2

Nästa spel på vår lista är även det mest moderna av de titlar vi tagit med här, och då släpptes ändå Half-Life 2 i 2004. Trots det, har detta spel blivit en kultikon inom gamingen och en av spelföretaget Valves främst sålda produkter. Det här spelet bjuder på allt du kan önska dig av ett äventyr i FPS-format.

Det har en strålande story, riktigt bra grafik för sin ålder samt spännande och actionfyllda bataljer. Nästan alla som har plattformen Steam har även prövat på Half-Life 2. Om det dock inte är fallet för dig, är det aldrig för sent att greppa tag om din Gravity Gun och slänga runt explosiva tunnor!

Heroes of Might & Magic 3

Heroes of might and Magic 3

Heroes of Might & Magic 3 är ett spel från det nu nerlagda spelföretaget 3DO. Vad som gör det här spelet speciellt är att det revolutionerade genren som vi idag kallar för turn-based combat. Grafiken på HoMM 3 var aldrig den bästa, dock var striderna riktigt underhållande och spännande.

Likt ett schackbräde med magiska monster som spelfigurer, gäller det att utmanövrera sin motståndare för att stå som segrare vid slutändan av slaget. Det här är definitivt ett av de spel som du borde pröva på!

Quake

Quake är ett av de första ”riktiga” FPS-spelen som kom ut på marknaden. Det fanns självfallet spel i den här genren innan Quake såsom Doom. Dock hade Quake en förvånansvärt bra grafik för sin tid, samt erbjöd det alltid lika lukrativa multiplayer. Om du gillar att spela Call of Duty, Counter-Strike eller Battlefield idag, bör du även pröva på Quake för att få se hur en av föregångarna till den mest populära spelgenren på marknaden såg ut!

Starcraft

Sist på listan har vi Starcraft. Du kan säkerligen gissa varför. Det här spelet är ett av de mest spelade genom alla tider. Starcraft var banbrytande när det kom ut och har spelat en enormt viktig roll i utvecklingen av RTS-genren. Än idag är Starcraft-servarna aktiva för den som vill testa på sina förmågor på slagfältet. Det är mycket troligt att du som gamer redan har spelat det här spelet. Om dock det inte skulle vara fallet, är det definitivt något du borde göra!

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se