Anslut oss

Squishmallows

Published

on

Squishmallows

Gulliga glädjespridare med samlarvärde. Squishmallows är ett fenomen vi inte kan få nog av.

De supermjuka gosedjuren med personlighet slog igenom under pandemin. Sociala medier gjorde dom till stjärnor. Och de är här för att stanna. Förra året såldes över 100 miljoner exemplar. Disney och Pokémon har gjort samarbeten. Kramdjuren har en hängiven beundrarskara och skyhögt samlarvärde. Men vad ska man tänka på som ny samlare av squishmallows i Sverige? 

Vad är Squishmallows?

Enkelt förklarat är det gosedjur som verkligen lever upp till sitt namn. Den behagliga, kramgoa texturen är ”squishy” och den runda formen liknar en ”marshmallow”. De finns i en stor variation av storlekar och utseenden. Materialet är spandex med stoppning av polyesterfiber. De går att maskintvätta och är säkra för alla åldrar, även nyfödda.

Squishmallows

Både antistress och tröst

Antistress leksaker är trendigt och nödvändigt. Stressbollen hör till den mest välkända. Det är ett välbeprövat sätt att varva ned. Men avstressning handlar inte bara om att hålla rastlösa fingrar sysselsatta. En varm och mjuk omfamning skänker en annan sorts tröst och lugn. Här kliver kramdjur in i bilden. Och nästa steg i evolutionen kallas squishmallow. För den kan också vara som en vän. Över 1000 unika figurer har tagits fram. Alla har ett eget namn och en liten beskrivning om deras personlighet. Det skapar starkare band att knyta an till. Vilket i sin tur ger avstressning med godare effekt.

När du gör saker som kan bidra med att öka dina stressnivåer, som att spela på ett online casino utan licens,  så är Squishmallows perfekt produkt.

Ögongodis

Insidan är förvisso viktig, men för gosedjur är utsidan lika avgörande. Utöver en mjuk kärna och unika namn, så är varje squishmallow otroligt söta. Med behagligt mjuka färger och formgivning är de en härlig syn att beskåda. Designen var framtagen med småbarn i åtanke. Idag är det snarare tonåringar och unga vuxna som inte kan få nog. Och där finner man de mest hängivna samlarna.

Samlarvänligt ha-begär

Squishmallows har lyckats med konststycket att vara överallt och ingenstans. Mjukdjuren säljs i många typer av butiker med skilda kundkretsar. Det finns både påkostade och budgetvarianter till försäljning. Samtidigt som vissa figurer endast finns hos specifika varuhuskedjor. Det blir något för alla. Tillgängliga och eftertraktade samlarobjekt på samma gång.

Var kan man handla Squishmallows Sverige?

Squishmallows Sverige

Det är inga problem att hitta sajter som säljer denna världshit. Men vad ska en samlare av squishmallows i Sverige tänka på? Det beror på vad man är ute efter. Rör det sig om en enkel liten present så är priset mest intressant. Är man på jakt efter specifika samlarprodukter är utmaningen desto större. De flesta butiker är ordentligt begränsade i hur mycket de kan ta in i sitt sortiment. Inte ens den officiella webbutiken har mer än ett 20-tal gosedjur till salu åt gången. Mycket på grund av en hög efterfrågan globalt. Men det finns många gedigna butiker och onlineshoppar som kan tillgodose squishmallows begäret.

Fysiska butiker i Sverige

Både online och i butik. Ett helt okej utbud i svenska mått. Flera av favoriterna från 2022 varvas med spin-off produkter som flip-a-mallow och clip-ons. Kan man inte få nog av squishville mystery box, finns det att köpa i box med 12 stycken på en gång. Kostnad inom normal prisklass, ibland något högre.

Både online, men framför allt i butik. Utbudet är godkänt sett till den svenska marknaden.

Säsong är angivet för respektive produkt, vilket är hjälpsamt för en samlare. Något som är mindre hjälpsamt är hopklumpandet av vissa squads. De uppges vara  “assorterade online” och specifik modell går inte att välja, utan sker slumpvis. Det får samma effekt som en mystery box-produkt, vilket också finns att köpa här. Det mesta ligger inom normal prisklass.

Står för det minsta utbudet bland alla inköpsställen som listas. Mycket blygsamma påfyllningar som sker oväntat. De produkter som finns brukar gå att köpa online eller i butik i storstäderna. Prisklass varierar mellan normalt till något högre.

Svenska onlinebutiker

Ett mindre utbud än man skulle kunna förvänta sig. Däremot så är priset överlag lite lägre än ovan nämnda försäljningsställen. Pris framför sortiment.

Från ett svenskt perspektiv så hör detta till de bästa utbuden. Täcker in mycket av de mest eftersökta produktkategorierna. Man kan dock inte räkna med att hitta en specifik utgåva. Men det är helt klart värt ett försök innan man letar vidare. Försäljning sker online på den egna sajten och via Amazon. Dessutom finns det butiker att besöka i Kalmar. Priset för samma produkt kan variera mellan onlinebutiken och Amazon. Se till att jämföra först.

Bästa priset

Squishmallows

Det är antagligen på Amazon som de mest prisvärda squishmallows finns. Utbudet är också rätt bra så chansen för att hitta en viss produkt är lite bättre. Gosedjuren säljs både av Amazon själva och via återförsäljare, många belägna i Tyskland. Därför kan priset variera ganska kraftigt för samma eller likvärdiga produkter. Som samarbetspartner finns det flera squishmallows som endast går att köpa på Amazon.

Ytterligare en samarbetspartner av intresse är Claire’s. De har storsatsat på unika produkter endast till salu på deras webbshop. Inte bara sockersöta gosedjur som är självlysande, utan annat också. Lösnaglar, ryggsäckar och vattenflaskor med squishmallows finns att köpa till rimliga priser.

Dedikerade Squishmallows fans

När det kommer till squishmallow, finns det mycket att utforska. De mest hängivna fansen och samlarna älskar allt som rör de små gosedjuren. Precis allt som finns att veta sammanställs kontinuerligt. Det finns hjälpsamma fan sajter som kommer till stor nytta även för överväldigade nybörjare. Praktisk fakta om olika upplagor, produktkoder och säljperiod varvas med roligheter. Varje squishmallow har en så kallad ”squishdate” (ungefär som en födelsedag), biografi och gulligt bildgalleri. Det finns med andra ord mycket att grotta ned sig i för den nyfikna.

Squishmallows genombrottet kom under pandemin

Det var i samband med pandemin som squishmallows fick sitt genombrott. Med omfattande karantänperioder fann man sig tillbringa mycket mer tid hemma. Något så stort vände vardagen upp och ned. Den nya tillvaron lämnade mycket dötid. Ett tomrum uppstod som kunde leda till ensamhet och oro. Sociala medier fick på kort tid en bärande roll i sättet att umgås. Och med det blev hemmet och det egna rummet synligare än någonsin. Ett enkelt sätt att piffa till sitt sovrum tillika nya arena var med söta gosedjur. Det var där som många fick upp ögonen för squishmallows. Snart fanns de i otaliga sociala inlägg att beskåda. Fram till idag har hashtag #Squishmallows haft över 550 miljoner visningar. På Twitter och Instagram var framgången också ett faktum. Populariteten visste inga gränser. Bara efterfrågan på squishmallows i Sverige är imponerande hög.

Historien bakom framgångssagan Squishmallows

Squishmallows i sverige

Den första squishmallow såg dagens ljus 2017. De producerades av leksaksföretaget Kelly Toys Holdings. Efter en resa till Japan kläcktes idén till deras mest framgångsrika skapelse. Grundaren Jonathan Kelly fascinerades av alla leksakers och andra varors charmiga design. Det är japansk formgivning när den är som gulligast: kawaii. I deras nästa satsning var målet att förmedla gullighet i samma anda. Resultatet blev oemotståndligt mjuka squishmallows med sockersöt utstrålning.

Till en början såldes mjukdjuren endast på Kelly Toys egen webbplats. Året därpå blev de uppköpta av det större bolaget Jazwares Inc. Det öppnade dörren till hela den amerikanska marknaden. Flera kända och rikstäckande butikskedjor adderade dem till sortimentet. Den enorma framgången för squishmallows i Sverige och världen lät sig inte väntas. Försäljningen av succégosedjuren har spridit sig till över 55 länder.

Squishmallows sortiment

Utbudet av squishmallows kan beskrivas med ett enda ord: imponerande. Detta fenomen har bara funnits i 6 år. På den tiden har en hel värld vuxit fram. Till synes otaliga figurer har introducerats. Många storsatsade samarbeten och spin-off produkter har nått butikshyllorna. För nytillkomna fans och samlare kan det bli överväldigande. Men det är något som en kortfattad genomgång råder bot på!

Karaktärer

Varje squishmallow föreställer en figur. Som tidigare nämnts finns det över 1000 unika karaktärer. Alla har ett unikt namn, personlighet, squishdate (födelsedag) och samlarnummer. De släpps återkommande i olika former av produkter. De allra första figurerna som lanserades kallas för First squad.

First squad

 • Cam the cat
 • Hans the hedgehog
 • Fifi the fox
 • Wendy the frog
 • Hoot the owl (grey)
 • Holly the owl (purple)
 • Piper the penguin (pink)
 • Puff the penguin (blue)

Dessa 8 karaktärer utgjordes av djur. Men nu finns det även annat som frukter, trendiga accessoarer (tänk boba tea) och humanoider. Det är de djurbaserade som är mest populära.

Storlekar

Squishmallows återfinns i en stor variation av storlekar. Från början var det 4, men har utökats till 12 stycken. Långtifrån alla figurer och varianter ges ut i samtliga storlekar. De vanligaste förekommande formaten är de som anses vara mest klassiska.

De vanligaste, mest efterfrågade storlekarna

 • 5 inches (9 cm)
 • 5 inches (18 cm)
 • 12 inches (30 cm)
 • 16 inches (40 cm)
 • 20 inches (50 cm)

Den minsta och som listas här är en typ av utsmyckande accessoar. Gosedjuret har ett clip-spänne som gör det möjligt att fästa den på en väska. De kallas för clip-on.

Den största storleken är på 60 cm (eller 24 inches), men den är desto ovanligare.

Produktserier (squads)

Nya squishamllows fortsätter att introduceras på marknaden. I regel släpps det flera nya gosedjur samtidigt i form av produktserier. Varje ny gosedjursgrupp kallas för squads. Ofta har alla figurerna i samma squad ett gemensamt tema av något slag. Det kan vara typen av djur (som i sealife squad), högtid (som i valentine squad), eller utseende och färg (som i bright squad). Till fansens stora förtjusning finns det ett mycket stort antal squads att upptäcka och kartlägga. Exakt hur många som finns är inte helt säkert – och det fylls flitigt på med nya.

Samarbeten

Ett starkt varumärke medför samarbeten. Flera squads består av välkända figurer från film och spel. Där har licens karaktärer av alla slag fått en squishig make over.

Lista över samarbeten (i urval)

 • Sanrino
 • Disney
 • Pokémon
 • Harry Potter
 • Svampbob Fyrkant

Dessutom har Monopol utgivit ett en squshmallow utgåva av sitt klassiska spel. Där köper man på sig gosedjur istället för gator!

Underkategorier

En uppskattad produkt leder lätt vidare till nya kreationer. De mjuka marshmallowformade gosedjuren har ynglat av sig. Bäst mottagning har squishville och flip-a-mallow fått. Den första är mini mjukisfigurer med gulliga accessoarer. Tänk dockskåp. Den senare är två figurer i en: vänd gosedjuret ut och in för att växla. Men det finns många fler spin-off produkter att vältra sig i!

Spin-off produkter

 • Flip-A-Mallows
 • Heroes
 • HugMees
 • Mircomallows
 • Mystery Squad
 • Squish-Doos
 • Squishville
 • Stackables

Utöver dessa mjuka

Det är så klart fler grejer, men då är det inte textil längre utan samlarkort tex.

Att börja samla Squishmallows

Squishmallows samling

Tack vare den stora mängden oemotståndliga squishmallows kan man välja att samla på olika sätt. Vissa har en favoritkaraktär som de väljer att fokusera på. Andra vill ha kompletta squads (produktserier). Kanske bara squishmallows i Sverige som avgränsning. Eller varför inte enbart de med klassificeringen “ultra rare”? Man kan tänka ut många roliga och kreativa sätt för att nischa sitt samlande.

Samlarguider

Som samlare gör man rätt i att använda en guide. Oavsett vad och hur man vill samla på sina squishiga följeslagare. Den främsta officiella guideboken kom 2022. Den heter Squishmallows: The official collector’s guide utgiven på bokförlaget Harper Collins. En omfattande guide som ger bra överblick över squishmallows som släppts.

Utöver den officiella boken, har fansen samlat ihop mycket intressant fakta online. Med utförliga sammanställningar av upplagor, säljperioder och annat fungerar även de som pålitliga hjälpmedel.

Eftersom nya mjuka samlarfigurer släpps regelbundet, är en ny uppdaterad guide på gång. Inget releasedatum har tillkännagivits än. Men det finns en väntelista på squishmallow.com för den som inte vill missa något.

Rarity scale

På etiketten ser man hur ovanlig en filur är. Vet att man kommit över en liten mjuk guldklimp när man ser någon av dessa symboler på etiketten på sitt gosedjur. Antalet syftar på hela världen/globalt

 • Rare (silver) – begränsad upplaga på 75 000
 • Ultra rare (guld) – begränsad upplaga på 50 000
 • Special edition (regnbågs silver) – begränsad upplaga på 20 000
 • Select series (svart) – ny begränsad upplaga på 5 000 varje månad. Säljs endast på squishmallows.com
 • Check-in series (lila) – säljs endast i utvalda områden
 • Founders edition (svart/blå) – erhålles endast via ett särskilt Squishmallows samlarkort

Det är alltså Founders edition som är absolut svårast att få tag i. Gosedjuren i denna serie finns inte till försäljning. Införskaffandet sker via exklusiva koder. Bland de officiella samlarkorten finns det extremt ovanliga kortet Founder’s Redemption Card. Varje kort av detta slag har en unik kod. Genom att lösa in den koden blir man en av de lyckligt lottade med en Founders edition squishmallow i sin samling.

Se upp för förfalskningar

En massiv efterfrågan innebär köpstarka samlare. Och eftertraktade samlarobjekt ger upphov till förfalskningar. Piratkopior och nya gosedjursmärken med förvillande likhet är svåra att undkomma. Ett stort problem för alla som vill samla. Både för den ovana och inbitna. Kopiorna kan vara väldigt välgjorda och svåra att upptäcka innan det är för sent. För att vara säker rekommenderas endast auktoriserade återförsäljare. I synnerhet vid köp av de dyrare samlarobjekten.

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se