Anslut oss

3 sevärda havsdokumentärer på Netflix

Published

on

Vågor med texten: Bästa Havsdokumentärerna på Netflix

Streamingtjänsten Netflix är omåttligt populär i västvärlden idag. På den här plattformen finner du i stort sett allt du kan önska dig i film- och serieväg. Det är dock inte bara för underhållningens skull som du bör söka dig hit. Netflix bjuder även på mycket lärande och kunskapsbyggande dokumentärer, där deras naturfokuserade rullar är bland de bästa filmvärlden har att bjuda på. I den här artikeln skall vi således se på tre dokumentärfilmer du absolut bör se på Netflix!

Lär dig om djur och natur på Netflix

Netflix har som känt ett enormt utbud på allt från Tv-serier till filmer av alla de slag. Bland annat har plattformen hela tjugotre olika kategorier när det kommer till filmer och tjugotvå i Tv-serier. Med den här tillgången på underhållning, är det inte förvånande att Netflix även har tillgång till några guldklimpar i sitt videotek.

Här nedan kommer du nu finna att vi valt att ställa in oss på dokumentärkategorin i den här artikeln. Mer bestämt, är det havsdokumentärfilmer som kommer att presenteras i en lista. Vi har valt ut de tre rullar som på ett eller annat vis beskriver hur våra hav och sjöar fungerar rent biologiskt, såväl som människans destruktiva påverkan på dessa miljöer.

Tre havsdokumentärfilmer du bör se

  • Bläckfisken och jag
  • Blackfish
  • Seaspiracy

Bläckfisken och jag

Den första naturdokumentärfilmen på vår lista är en oscarsbelönad rulle som filmats av Craig Foster. Bläckfisken och jag är lika mycket en berättelse om en annorlunda vänskap, som det är en film som utforskar livet under vattnet. Det finns än mycket som vi inte känner till om miljön och ekosystemen under vågorna. Det här är möjligen den sista riktigt oupptäckta delen av vår planet, som gömmer många hemligheter och gåtor för såväl den allmänna som vetenskapliga sfären i samhället.

I Bläckfisken och jag finner filmaren Craig Foster att han sakta men säkerligen börjar binda något av vänskapsband med en bläckfisk utanför Sydafrikas kust. Här får han följa med sin nya vän ner till en näst intill magisk värld under vattenytan. Scenografiskt är det här en otroligt vacker film, som även levererar en god dos av kunskap när det kommer till marinbiologi och hållbara miljöer under vattnet.

Blackfish

Späckhuggare

Blackfish är en tragisk berättelse om späckhuggaren Tilikum, vars liv fram tills idag har varit något av en vånda som ett av uppvisningsdjuren på marinnöjesparken Seaworld i USA. Den här dokumentärfilmer berättar dock inte bara om de våldsamma utfall som Tilikum har ansvarat för, där bland annat ett antal personer har avlidit som följd av hans angrepp.

Filmen ger även en inblick i de fruktansvärda omständigheter som kommer med att förvara så stora vattendjur såsom späckhuggare i vad som inte kan beskrivas som något annat än fångenskap. Det här är en emotionell rulle som inte lämnar mycket utrymme för annat än lite missmod och sorg över hur Tilikum har fått leva sitt liv. En absolut sevärd film för den som vill förstå varför vi människor känner oss tvungna att fånga djur, enbart för att sedan visa upp dem inför folkmassor.

Seaspiracy

Sista filmen på vår lista är Seaspiracy, en tankeväckande dokumentär som utforskar korruption och kriminalitet i världens olika nätverk av fiskeri. Den här filmen är en kommentar om den vårdslöshet som människan hittills har visat upp gentemot de biologiska miljöerna och ekosystemet som utgör våra hav. Det är således inte en rulle som du kvider dig i skratt utav.

Tvärtom, bör den väcka ilska, eftertänksamhet och misstro mot de stora globala företagen, vilka dag ut och dag in fortsätter att förorena och utfiska våra vatten. En ska som är garanterat: Nästa gång du beger dig ut på havet på en båttur, kommer du inte vilja slänga glasspappret i havet om du sett den här dokumentären!

Anti-Ai Alliance – certificate

Managed By Bastaprylar.se