Anslut oss

Spel

En guide till olika pokerhänder

Publicerad

on

En guide till olika pokerhänder

Poker är idag utan tvekan ett av de allra mest populära och vanligaste bordsspelen i Sverige och i utlandet. Denna artikel är en introducerande guide till poker och strävar efter att öka förståelsen för detta kortspel. Texten presenterar olika slags pokerhänder som Royal Flush och diskuterar vad dessa innebär för spelet.

Introduktion till poker
Poker är i praktiken ett samlingsnamn för olika närbesläktade kortspel med något varierande regler. I vissa varianter är det endast två spelare medan i andra spel så kan det deltaga upp till hela nio spelare. Den gemensamma nämnaren är dock att poker går ut på att besegra motståndarna genom att skaffa sig den så kallade bästa handen. För att bli framgångsrik i poker så gäller det att vara väl förtrogen med hur olika händer rankas och hur sannolikt det är att man får respektive pokerhänder. Till och med folk som aldrig har spelat poker känner till uttrycket pokeransikte. Förmågan att bluffa är nämligen ett viktigt element i poker och det är inte nödvändigtvis den spelare som har den högst värderade handen som vinner spelet. Med tiden så kan erfarna pokerspelare lära sig att dölja sina egna intentioner och kortkombinationer bakom ett uttryckslöst pokeransikte. Samtidigt gäller det att lära sig att läsa av motståndarnas ansiktsuttryck och kroppsspråk och till exempel identifiera tecken på nervositet med mera. Nedan rankas de olika pokerhänderna från högst till lägst.

Royal Flush
En Royal Flush är den ultimata pokerhanden som alla pokerspelare drömmer om. Det är den starkaste pokerhanden och fås genom att spelaren skaffar sig de fem högsta korten i en och samma kortlek: 10, en knekt, en dam, en kung  och ett Ess. Det spelar ingen roll vilken färg man får så länge alla de fem korten är från samma färg. Straight flush pokerhänder är dock väldigt ovanliga så det är betydligt mer sannolikt att få lägre rankade men mer vanliga händer.

Färgstege 
Färgstege är den näst starkaste pokerhanden och erhålls genom att skaffa sig en ”stege” med fem kort i samma färg. Till skillnad från Royal Flush så är denna hand mer vanlig eftersom man kan använda sig av olika kort och inte nödvändigtvis de fem högst rankade korten inom en och samma kortlek.    

Fyrtal
Fyrtal är en stark pokerhand som innebär att spelaren lyckas skaffa sig fyra kort av samma valör. Det kan till exempel vara fyra ess eller fyra knektar. Om flera spelare lyckas skaffa sig ett fyrtal så vinner den hand som har det högsta femte kortet som i detta sammanhang brukar kallas för ”kickern.” 

Kåk
Den fjärde starkaste pokerhanden kallas för kåk. Denna hand fås genom att spelaren skaffar sig tre kort med samma valör i kombination med två andra kort med samma valör. Det kan till exempel vara tre kungar och två knektar.

Färg flush
Färg flush är namnet på en hand som består av fem kort i samma färg. Korten behöver inte vara i ordningsföljd men måste som sagt alla tillhöra klöver, spader, hjärter eller ruter. Om flera spelare har samma pokerhand så vinner den hand som har det högsta kortet i sin kombination. Till exempel så vinner en färg flush med ett Ess över en motsvarande hand med en drottning.                                                                                                                

Stege
Stege är namnet på en hand som byggs upp genom fem kort i ordningsföljd. Färgen spelar dock ingen roll i denna pokerhand. Det kan till exempel vara korten två, tre, fyra, fem och sex oberoende av om de tillhör samma eller olika färger. Om mer än en spelare har stege så vinner den hand som har den högsta kortvalören.   

Triss
Pokerhanden Triss innebär att spelaren har tre kort med samma valör. Det kan till exempel vara tre drottningar eller tre femmor. I en situation med flera Triss händer så vinner den pokerhand som har den högsta kortvalören.

Två par      

Som namnet avslöjar så består denna hand av två par kort med samma ranking. Det kan till exempel vara två knektar och två treor. Det är det högsta paret i handen som bestämmer hur handen rankas jämfört med andra Två par.     

Par
Denna lågt rankande hand består av ett par av samma valör. Kombinationerna är många och det kan vara allt från två ess till två tvåor. Det är rankingen på det högsta paret som avgör vilken hand som vinner i en situation där flera spelare presenterar denna hand.

Högt kort
Högt kort är den svagaste pokerhanden och består av alla kortkombinationer som inte utöver den ovan nämnda händerna. I detta sammanhang så är naturligtvis kortet ess det högsta kortet. Om exempelvis två spelare skulle ha två lika starka par så är det sidokortet eller ”kickern” som avgör vilken spelare som har den starkare handen.

Slutsats
Poker är ett spel som erbjuder massor av underhållning men också strategiska utmaningar. Spelet går ut på att presentera den starkaste pokerhanden. Det är viktigt att känna till alla reglerna och rankingen på de olika händerna innan man börjar spela ett parti poker. Spelet handlar lika mycket om bluff som om verkliga kort och det är därför inte alltid som spelaren med den högsta handen vinner spelomgången.

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Underhållning

Managed By Bastaprylar.se